Afbeelding

Denise Kemper: “Enrique is tijdens het rijden echt een pleaser”

Dressuur
Advertisement
Denise Kemper en haar paard Enrique RR (v. Sir Oldenburg) rijden doorgaans in het Z, maar worden in de ring keer op keer geteisterd door wedstrijdspanning. In de training loopt de bruine ruin de sterren van de hemel, maar eenmaal tussen de witte bordjes klapt de combinatie gelijk dicht. Om toch te laten zien wat paard en ruiter in zich hebben stuurde Kemper een video in naar de Hoefslag@Home-wintercompetitie, wat goed uitpakte. De amazone kocht Enrique tweeënhalf jaar geleden voor haar studie aan de Johan Cruijff Academie. "Ik had eerst een jong paard op het oog, maar daarmee kan je natuurlijk nooit binnen een half jaar ZZ-Licht rijden. Toen ben ik terechtgekomen bij Enrique, waarmee ik binnen een paar maanden tijd van het M1 naar het Z1 ben gekomen. Helaas bouwden we daarna steeds meer spanning op, wat heel erg tegenwerkte. Daardoor heb ik de studie uiteindelijk ook niet gehaald”.

Sjouwen als de beste

Ondanks dat ze hun doel om het ZZ-Licht te bereiken niet in zes maanden wisten te behalen, ging de combinatie fanatiek door met wedstrijdrijden. "We hebben nog een hele tijd doorgetraind, tot vlak voordat de coronapandemie begon. Daarnaast hebben we allemaal leuke dingen gedaan, we zijn vaak naar het bos en het strand geweest”. Over de bruine ruin vertelt ze: “Enrique is echt het meest lieve en werkwillige paard dat ik me kan bedenken. Als hij mij ziet wil hij heel graag werken, het is echt een pleaser”, lacht Kemper. “Vooral in de trainingen is hij super gaaf kan hij sjouwen als de beste. Ik heb zelfs een paar keer tijdens het inrijden op wedstrijd gehad dat mensen gewoon aan het filmen waren, wat echt super leuk is€. Helaas gaat het dan weer mis zodra de combinatie de baan binnenkomt. "Enrique heeft last van spanning en ik kan soms ook heel zenuwachtig zijn, dat vult elkaar natuurlijk aan. Hierdoor kunnen zijn kwaliteiten er niet altijd helemaal uitkomen op het moment dat het zou moeten€.

Artrose

Om een poging te doen tot het verminderen van de wedstrijdspanning volgoede de amazone een aantal clinics bij sportpsycholoog Sanne Beijerman. "Bij haar wilde ik een heel traject gaan volgen met Enrique samen, want met andere paarden heb ik vrijwel geen last van spanning. Alleen vorige week is er geconstateerd dat hij een hele zeldzame vorm van artrose heeft, dus de sportcarrière is helaas niet meer weggelegd voor ons, wat heel jammer is. Hij ging maandag weg en die zondag ervoor heb ik in tijden niet zo lekker met hem gereden. Hij vindt het werken gewoon heel leuk, maar helaas gaat het nu niet meer lukken€.

Tegenstanders

Een tijdje terug stuurde de amazone nog een video in voor de Hoefslag@Home-wintercompetitie. "Dat was echt super. Ik deed niet mee om te winnen, al is dat altijd leuk natuurlijk , maar het was heel fijn om te zien waar we nu staan. Daarbij had ik al vaker positieve reacties te horen gekregen over het commentaar wat je krijgt bij WeAllRide, en dat heb ik nu zelf ook ondervonden. Bij Hoefslag@Home werd er niet gefocust op wat er slecht kon, maar op wat je kan verbeteren. Ik kreeg vooral te lezen dat Enrique heel netjes loopt, maar dat zijn gewicht iets meer op de achterhand mag waardoor ik net iets makkelijker mijn oefeningen kan uitrijden. Dan heb ik in mijn hoofd wat meer tijd om netjes de oefening af te maken, als het goed is wordt het dan allemaal makkelijker€. Ze vervolgt: "De online wedstrijden zijn echt vergelijkbaar met de reguliere wedstrijden, al heb je nu natuurlijk geen zichtbare tegenstanders. Waar ik tijdens de normale wedstrijden tegenaanloop is dat ik weet wie mijn tegenstanders zijn. Bij Hoefslag@Home weet ik dat er meer deelnemers zijn, maar ik weet niet hoe ze gereden hebben. Dat vind ik wel echt een voordeel en het helpt ook echt tegen de spanning”.

Hoog niveau

Omdat Enrique niet meer de sport in kan vanwege zijn artrose gaat de amazone opzoek naar een nieuw paard waar ze mee kan starten. "Ik vind de basis heel belangrijk, maar het is ontzettend leuk om op een hoger niveau te rijden. Nu ik geproefd heb van het Z vind ik het stiekem toch wel heel leuk en hoop ik dat dit nog een keer gaat lukken”, sluit ze enthousiast af. De Hoefslag@Home-wintercompetitie is afgelopen en de Hoefslag@Home Unlocked Competitie is van start gegaan. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Bri’Chel fotografie / Privébezit
Afbeelding
Afbeelding