Afbeelding
De Hoefslag

Marc-Peter Spahn: “Het gaat weer gebeuren!”

Dressuur
Advertisement
Marc-Peter Spahn is samen met de Friese hengst Elias 494 (v. Jorn 430) uitgenodigd om op het hoogste niveau van de internationale dressuursport te komen rijden. Samen zullen ze afreizen naar Qatar om als combinatie te laten zien wat ze kunnen in de CDI5* Grand Prix. “Het is heel fijn dat ik toegelaten ben om daar te starten”, steekt Spahn enthousiast van wal. “Het is een mooie wedstrijd waarvoor ik al dikwijls heb geprobeerd om een startplaats te bemachtigen, en deze keer is het gelukt. Zo'n kans is gewoon geweldig, zeker omdat ik dit samen met Elias mag beleven. Ik heb al zo veel mooie dingen met hem beleefd en elke keer gaan er weer nieuwe deuren open. Het is misschien cliché om te zeggen€, lacht de ruiter. "Maar is het gewoon een droomwedstrijd. Ik heb een lijstje opgesteld met dingen die ik graag ooit wil meemaken, en deze wedstrijd behoort daar zeker toe. Dat het nu daadwerkelijk werkelijkheid wordt omdat Elias zo goed zijn best doet, is echt geweldig€.

Wedstrijdspanning

Vanwege de coronamaatregelen is het tegenwoordig erg lastig om een goed wedstijdritme te behouden. "Dat is wel een dingetje ja€, geeft Spahn eerlijk toe. "Begin januari hadden we natuurlijk de hengstenkeuring. Ondanks dat er geen publiek aanwezig was, hadden we wel het gevoel dat het niet anders dan voorgaande jaren was. Elias was al een lange tijd niet meer op wedstrijd geweest en ik merkte dat hij een bepaalde spanning opbouwde, die geleidelijk aan wegebde toen we bezig gingen. Maar daar kwam ik er wel achter dat ik, voordat we naar Qatar vertrekken, nog wel even wat wedstrijdvoorbereiding mee moeten pakken. Het fijne is wel dat we in Doha een dag van tevoren de baan kunnen verkennen, dus ik verwacht dat de wedstrijdspanning snel onder controle zal zijn€.

Genieten

Spahn kreeg ook aan klap te verduren toen de coronamaatregelen ingingen. “De coronapandemie heb ik aanvaard zoals hij is, maar mijn hele leven werd omgegooid. Niet alleen omdat er geen wedstrijden zijn, maar de bedrijfsvoering hier is helemaal op zijn kop gezet door de coronatijd. In het begin had ik helemaal niet de behoefte om op wedstijd te gaan omdat ik het hier eerst even uit wilde zoeken. Maar nu ik mijn weg een beetje gevonden heb en mijn schema en planningen helemaal zijn gereorganiseerd, begint het wel weer te kriebelen om weer op wedstrijd te gaan”. “Zo'n pandemie is een aanslag op de hele paardenindustrie. Ons bedrijf leeft van de clinics en het lesgeven, en opeens werd dat helemaal op nul gezet. Paardrijden is op dit moment meer een hobby, en nu het weer kan ga ik echt uitkijken naar die wedstrijd en er gewoon van genieten. Ik heb er echt zin in, want het is lang geleden dat we dit hebben meegemaakt. Het voelt een beetje alsof we onze eerste internationale wedstrijd rijden. We bereiden alles tot in de puntjes voor, het gaat weer gebeuren”.

Een echte goedzak

Elias is een speciaal paard voor de dressuurruiter. Samen zijn ze begonnen aan de sportcarrière van de hengst, en behalen ze klinkende resultaten op topniveau. “Als je Elias persoonlijk kent dan weet je dat het echt een goedzak is. Hij doet altijd zijn best, wil heel graag en vindt het superleuk om erbij te zijn. Daarnaast houdt hij heel erg van aandacht en doet hij alles wat je van hem vraagt. Het is een heel voorbeeldige jongen€, lacht Spahn. "Ik heb wat paarden op stal staan die echt uitdagingen kunnen zijn, maar Elias is echt een voorbeeld. Hij heeft zijn eigen karakter, maakt altijd grapjes en heeft echt plezier in wat hij doet”. Spahn moet Elias tegenwoordig ook wel eens afstaan aan zijn 5-jarige zoontje, die ook helemaal weg is van de zwarte hengst. “Hij heeft een pony, maar wil altijd op de ‘grote paarden’ rijden. De meeste paarden hier zijn niet vertrouwd genoeg om er een kind op te zetten, alleen Elias wel. Die voelt gelijk dat hij een kind op zijn rug heeft en dan gaat de economische stand aan. Hij gaat op standje €˜zuinig en braaf', en doet lief zijn ding. Dat is heel grappig om te zien. Je hoort wel eens dat de topsport-paarden iets extra's nodig hebben in het karakter, vaak zijn ze scherp of heet. Ik heb het ook heel graag, maar zo'n rustige goedzak als Elias is ook wel eens lekker. Het is echt een familiepaard, iedereen heeft plezier van hem”.

Wissels om de pas

Spahn vertrekt niet naar Qatar met overwinningen als doel, hij wil vooral voor zichzelf zo goed mogelijk zien te rijden. "Ik ben niet bezig met hoeveel kans ik maak.  Zelf heb ik een paar voornemens opgesteld, omdat ik wil kijken of er verbetering zit in de onderdelen waarop we aan het trainen zijn. Zo heb ik regelmatig fouten in de wissels om de pas. Thuis kunnen we dat goed voor elkaar hebben, maar in de ring moet het er ook gewoon zijn. In onze eigen omgeving kunnen we er heel hard op trainen, maar op wedstrijd voelt de spanning toch altijd anders aan”. Hij vervolgt: “We zijn heel specifiek met basisdingen bezig geweest om nog meer controle te krijgen, dat als er een bepaalde spanning komt, ik die veel beter kan begeleiden. Het laatste jaar heb ik de wissels helemaal ontleed, om stap voor stap zoveel mogelijk controle te vinden. Uiteindelijk breng ik de onderdelen weer bij elkaar. Dan ben ik thuis aan het trainen en dan denk ik: €˜Ja, ze gaan!'. En op het moment dat we naar de hengstenkeuring gingen dacht ik: €˜Ja, ze zijn weer even weg'€, grapt de dressuurruiter. "Maar over het algemeen beheerst Elias alle oefeningen en doorloopt hij ze met gemak. Thuis doet hij de wissels ook makkelijk, en ik weet dat er een dag komt dat alle er is en dat alles vanzelf gaat. Maar we blijven finetunen en we blijven zoeken. Alles wat hij kent, dat doet hij. Er zit niks in Elias dat het niet wil doen, hij gaat er vol voor. Ik moet er alleen op letten dat de spanning onder controle blijft”, sluit Spahn gedreven af. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: DigiShots