Afbeelding
De Hoefslag

Pilot meetmomenten op 1 april van start

Dressuur
Advertisement
Het springforum kwam op 18 januari voor de eerste keer in 2021 (online) bijeen. Hier bespraken ze onder andere de meetmomenten, die bij het spring- en dressuurforum in de smaak vielen. Om die reden gaat er vanaf 1 april 2021 (wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is) een pilot meetmomenten van start.

Veel gebruik gemaakt

In de coronaperiode van afgelopen jaar kregen organisaties de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden en richtlijnen beoordelings- en meetmomenten te organiseren. Zo konden er proeven, parcoursen of een cross worden gereden. Veel ruiters maakten gebruik van deze meetmomenten. Dit leidde ertoe dat zowel het spring- als dressuurforum enthousiast zijn om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. De meetmomenten zijn dan een sportvorm naast het rijden van een wedstrijd.

Belangstelling meten

De pilot meetmomenten loopt van 1 april (of wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is) tot 1 oktober. Het doel hiervan is om de belangstelling voor meetmomenten vast te stellen. De KNHS bekijkt of meetmomenten per 1 oktober opgenomen worden als sportvorm in het Algemeen wedstrijdreglement. De beoordelings- en meetmomenten geven ruiters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de opleiding en training van hun paard.

Voor zichzelf

De meetmomenten hebben een educatief- en trainingsdoel. Net als bij de meetmomenten van afgelopen jaar wordt er geen klassement opgemaakt en worden er geen prijzen uitgereikt. Ruiters en amazones rijden niet tegen elkaar maar juist voor zichzelf, om verder te komen in de training. Hierbij krijgen ze wel de mogelijkheid om winstpunten te verdienen tijdens de meetmomenten.

Pilot Flex wedstrijden

Tevens werd er tijdens het springforum een voorstel gedaan voor Flex wedstrijden. Dit zijn wedstrijden onder de vlag van de KNHS waarin de ruiter meer vrijheid krijgt in de regelgeving. Zo vindt er bijvoorbeeld geen startgerechtigdheidscontrole plaats. Wel zijn er controles om het dierenwelzijn te waarborgen, zoals de minimum leeftijd van een paard en het maximale aantal starts. Het voorstel werd positief ontvangen en wordt nu verder uitgewerkt. Meer hierover en de rest van het verslag lezen kan via de website van de KNHS. Bron: KNHS Foto: Archieffoto