Afbeelding
De Hoefslag

Lisanne Meijs: 'Van bokkende manegepony naar M-dressuurpony€

Dressuur
Advertisement
De nu 13-jarige Lord van het Kleinhof was niet de braafste pony toen hij bij Lisanne Meijs en haar zusje terecht kwam. De ponystreken liepen op een gegeven moment zo erg uit de hand dat de zussen vaker in het zand lagen, dan dat ze op de rug van Lord zaten. Ondanks dat de lol er op dat moment vrij snel af was, gaf Meijs hem nog een laatste kans, wat op dit moment heel goed uitpakt want zowel thuis als in de wedstrijdring laat de kleine pony nu zien wat hij in zich heeft. Lord was voorheen van de manege waar Meijs en haar zusje op dat moment reden. “Mijn zusje leaste hem daar toen ik een ander paard had. In de periode dat hij nog meeliep in de manegelessen en toen mijn zusje hem reed, ging het niet heel erg goed. Hij bokte echt heel veel, zelfs zo hoog dat hij drie mensen het ziekenhuis in heeft gebokt. Hij was echt heel stout, maar mijn zusje was helemaal weg van hem€.

Geen plezier

Omdat de pony niet heel geschikt was voor de manegelessen, wilde de manege hem verkopen. Zo is hij bij Meijs en haar familie terecht gekomen. "Mijn zusje was zo gek op hem dat mijn ouders besloten om hem toch te kopen, mits mijn zusje Lord fanatiek ging rijden. Het is een pony die je regelmatig moet trainen, omdat het anders dus fout gaat. Zolang ze hem veel dressuurmatig trainde ging het goed en was hij braaf. Maar zodra ze dan een weekje met hem ging crossen en springen ging het weer mis. Lord is gewoon niet geschikt voor de ponyclub. Op een gegeven moment viel ze er zo vaak af dat het plezier helemaal kwijt was, dus besloot ze dat het beter was om te stoppen met rijden€.

Doorgezet

De manege waar ze de pony gekocht hadden wilde de pony niet terugkopen. De meest voor de hand liggende optie was om de Lord te verkopen aan een handelaar. "Ik vond dat niet eerlijk tegenover Lord, want ik wist dat hij veel meer kan dan alleen met zijn hoofd in de lucht lopen en bokken. Vanaf december 2017 ben ik hem gaan rijden onder begeleiding van mijn instructeur Dennis Schippers. In het begin heb ik er heel veel afgelegen, maar ook heel veel doorgezet, en toen ik hem volgens een vast schema ging rijden werd hij opeens veel braver. Ook osteopaat Roos Koeter heeft hem heel veel geholpen, hierdoor ging hij opeens een stuk sneller vooruit€. In februari 2018 merkte de amazone dat haar pony helemaal begon te veranderen. "Het bokken bleef heel af en toe als hij wat frisser was, maar het ging beter en beter. Mijn doel was om hem braaf te krijgen zodat hij dan verkocht kon worden, maar gaandeweg merkte ik dat hij echt wel kwaliteit heeft. Daarnaast begon ik hem stiekem heel leuk te vinden, want toen hij nog van mijn zusje was had ik niks met hem. Voor mijn gevoel deden we alles voor hem, en bokte hij nog steeds mijn zusje van zijn rug. Maar ik begon hem al vrij snel helemaal geweldig te vinden, en 2,5 jaar later is hij er nog steeds€.

Vertrouwen

Ondertussen rijdt de combinatie fanatiek wedstrijden en maken ze volgende week online hun M1-debuut. "Lord is nu een hele fijne pony om mee te werken. Hij wil heel graag werken en doet echt alles voor me. Daarbij is het al heel lang geleden dat ik er voor het laatst af ben gevallen€, vervolgt Meijs lachend. "natuurlijk zijn er de afgelopen jaren echt wel momenten geweest dat ik er helemaal klaar mee was. Dan lag ik er zo vaak af dat ik een beetje bang was geworden. Zo had hij midden in de winter een blessure waardoor hij een tijdje stil moest staan. Toen ik hem daarna mocht opbouwen kon ik niet met een ander paard in de bak rijden. Want zodra er iets achter me gebeurde rende hij er vol vandoor en ging hij bokken, waardoor ik er heel hard af vloog. In die periode heb ik teruggekeken naar de momenten wanneer het wél goed ging en wist ik dat als ik het echt zou willen, ik me over de angst heen zou moeten zetten. Dat is heel lastig geweest, maar uiteindelijk is het goed gekomen en nu vertrouw ik hem helemaal€.

Nooit verwacht

Volgens Meijs was Lord alle tijd en moeite duizend procent waard. "Hij doet het nu altijd goed en in de training geeft hij altijd alles. Ik merk heel erg als we in het trainen iets nieuws proberen, Lord het altijd heel snel oppakt. Ik doe er daarentegen juist langer over, omdat ik het zelf ook nog moet leren. Toen we hem net hadden, had ik er geen vertrouwen in dat het ooit goed zou komen, maar toen ik merkte dat hij in drie maanden tijd al zo was veranderd, begon mijn hoop steeds meer te groeien. Hij kan meer dan dat ik in het begin dacht, al had ik nooit verwacht dat hij op wedstrijd ook zo fijn en goed zou worden. In de ring laat hij me nooit in de steek€. “Tijdens het trainen merk ik soms dat de communicatie nog een beetje lastig gaat, dat ik bijvoorbeeld de verkeerde dingen vraag. Toch blijft hij dan super hard zijn best doen om mijn hulpen toch te begrijpen, waardoor hij allemaal verschillende dingen tegelijk gaat doen. In de toekomoest hoop ik dat we nog meer in harmonie kunnen rijden, zodat het rijden nog meer gestroomlijnd verloopt. Uiteindelijk wil ik heel graag het Z bereiken”, sluit ze gedreven af. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto's: Ayla Danero/ Denice Brinkman/ Romina van Extel [adrotate group=”122”]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding