Afbeelding
De Hoefslag

Saskia Hakze: “Uiteindelijk werd Prada sterker en viel het kwartje”

Dressuur
Advertisement
5,5 jaar geleden had Saskia Hakze nooit gedacht dat ze de Haflinger x Fries Prada ooit naar het Z zou rijden. Toch is het de combinatie gelukt, en in de loop der jaren hebben ze ontzettend veel plezier gemaakt samen. “Prada is ontzettend braaf en nuchter, daar ben ik maar wel mee gezegend”, vertelt Hakze.

Ongeluk

De manier waarop de amazone bij Prada terecht kwam was echter minder leuk. “Voor ik haar kocht had ik een andere pony. Zij is helaas verongelukt in augustus. We zijn gevallen tijdens het crossen en daarbij heeft ze haar been gebroken. Hierdoor moest ik haar in laten slapen. Een dag na het ongeluk zat ik voor het vertrouwen al wel weer op mijn oudere pony, mijn topfjord Ojan van inmiddels 27. Nadat ik hersteld was van mijn hersenschudding en mijn hechtingen eruit mochten ging ik verder met het lesgeven, wat ik altijd doe. Ik vind het daarbij belangrijk dat je ook jezelf blijft ontwikkelen in het rijden. Op een gegeven moment wilde ik graag weer een paard of pony waarmee ik weer wedstrijden kon rijden, alleen ik wist niet zo goed wat. Een kennis van mij wees me op Prada.”

Geen klik

De kennis van Hakze had zelf geen tijd om met de merrie aan de slag te gaan en bood de amazone de kans om haar te beleren. “Toen ben ik gaan kijken, maar ik vond haar in eerste instantie zo lelijk. Ze was alles wat ik niet wilde. Ik heb altijd geroepen dat ik geen Haflinger, geen Fries en geen merrie wilde. Daarnaast had ze op dat moment ontzettend last van staart en manen eczeem, dus ze was ook nog eens bijna helemaal kaal. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest vinden. Uiteindelijk heb ik gezegd dat ik haar wel wilde beleren, maar niet daar bij de boer achterin het weiland bij het prikkeldraad. Toen is ze op de stal waar ik werk gekomen.”

Appel en ei

[caption id=”attachment_192958” align=”alignright” width=”300”] Foto: Amanda Melchior[/caption] Een week later belde de kennis van Hakze haar opnieuw op. “De boer waarvan Prada was wilde haar eigenlijk ook wel verkopen. Als ik haar niet wilde kopen, dan ging ze voor een appel en een ei met de eerste de beste handelaar mee. Ik had het vermoeden dat een paard als zij dan bij de slacht terecht zou komen, dus ik heb haar voor die appel en dat ei gekocht en ben met haar aan de slag gegaan. Nadat ik haar kocht heb ik echt wel momenten gehad waarop ik dacht dat ik haar beter weer kon verkopen, maar nu 5,5 jaar later is ze er nog steeds. Ik heb altijd gezegd dat als ons boek uit was, ze naar een ‘Penny-meisje’ mocht. Maar ons boek blijkt nog niet uit, we kunnen nog steeds van elkaar leren.”

Niet gedacht

“Om mij heen zie ik ook hoe andere mensen op zoek gaan naar een paard, en dat het toch niet zo gemakkelijk is”, vervolgt ze haar verhaal. “Dan ben ik toch maar weer gezegend met mijn pony. Ze is heel nuchter en braaf, en dat is denk ik ook waarom ze er nog steeds is. Ik kan altijd opstappen zonder zorgen en hoef niet na te denken of ze eens een keer ontploft. Wat ik wel moet toegeven is dat ik niet had verwacht dat ik haar naar het Z zou rijden. Ik dacht eerder dat het eindpunt de L1 of L2 zou worden. In het begin was ze namelijk heel erg lui. Toch werd ze op een gegeven moment sterker en viel het kwartje. Ze heeft nu nog wel eens dagen dat ze wat luiter is, maar ik kan haar zelf heter en meer voorwaarts krijgen.”

Beste van beide rassen

Hoe bevalt de combinatie van een Haflinger en een Fries de amazone? “Ik roep altijd dat Prada het beste van beide rassen heeft. Haar moeder is een Haflinger en we denken dat haar vader een Fries is. Haar moeder werd door de boer naar een handelaar gebracht waar ze gedekt zou worden. De handelaar had een Friese hengst en een Tinkerhengst. Hij zei dat ze gedekt was door de tinker, maar als je Prada ziet dan doet ze echt voorkomen als een Fries. In haar karakter heeft ze het nuchtere van een Fries. Ze is geduldig en wacht altijd netjes. Het eigenwijze en haar diva-gedrag heeft ze van een Haflinger”, lacht ze. “Wat dat betreft doet ze haar naam wel eer aan.”

Veelzijdig

De combinatie doet ontzettend veel verschillende dingen samen. “We rijden voornamelijk dressuur, maar we springen ook wel eens een parcoursje, doen veel aan Working Equitation en rijden regelmatig buiten. Prada is ontzettend veelzijdig en heel makkelijk in de omgang. Op de poetsplaats hoef ik haar niet eens vast te zetten en voor een wedstrijd vlecht ik haar ook in terwijl ze los staat. Het enige probleempje was de trailer, dat vond ze nog wel spannend.” “Ondertussen doet ze dat nu ook heel goed. We kunnen dus echt alle kanten op. In 2019 hebben we ook nog meegedaan aan een ringsteekcompetitie in onze omgeving. Daar hebben we alle drie de wedstrijden gewonnen, dus we waren kampioen. We hebben ondertussen zoveel mijlpalen behaald waarvan ik dacht dat het nooit zou gaan lukken”, klinkt het trots.

Op stoom

Het doel van Hakze is om toch wel een winstpunt in het Z te halen met Prada. En als het kan nog een paar meer. “Omdat Prada van zichzelf dus best lui is weet ik niet of het lukt om in het Z het vlammetje aan de gang te houden, maar we gaan het in ieder geval proberen. Je weet maar nooit! We zijn hier denk ik samen gekomen door ons doorzettingsvermogen. Ik moet de energie er wel in rijden bij Prada, maar als ze eenmaal op stoom is dan wil ze graag voor je werken. Toch staat ze het liefst de hele dag buiten met haar vrienden als het aan haar ligt. Maar ja, welk paard niet?”, zegt ze vrolijk. “Prada en ik hebben de afgelopen jaren ontzettend veel plezier gehad samen. Alles wat ze kent heeft ze van mij geleerd en dat is wel heel gaaf. Nu hebben we nog steeds wekelijks les, dus we leren gewoon leuk door.” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s: Privébezit/Claudia Dermois/Amanda Melchior [adrotate group=”122”]
Afbeelding
Afbeelding