Afbeelding
De Hoefslag

Kim Noordijk: “Drie maanden niet rijden ging ik niet redden!”

Dressuur
Advertisement
Eind januari brak Kim Noordijk bij een val van een paard haar scheenbeen. Het beoogoede herstel: 3 maanden. Toch zat de amazone na 4 weken weer in het zadel en is ze nu na 8 weken alweer op les geweest bij Emmelie Scholtens. “Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en niet over je grens heen te gaan”, stelt ze.

Niet goed

“Het paard kon er helemaal niets aan doen”, begint Noordijk haar verhaal. “Het was echt een stom ongeluk. Hij ging op zijn achterbenen staan, raakte uit balans en viel om. Eigenlijk ging het heel traag, maar ik lag er wel onder. De ambulance kwam en heeft me meegenomen naar het ziekenhuis. In de ambulance zeiden ze dat het er niet goed uit zag, er zat namelijk ook een bloeding bij. Er werden in het ziekenhuis foto’s gemaakt en op dat moment zag het er best oké uit. Er werd gezegd: zes weken in het gips en daarna rustig opbouwen. Maar omdat ik dat wondje had, wilden ze me na een week terugzien om te zien of het niet ging zwellen.”

Toch geopereerd

Na een week ging het gips eraf en het wondje zag er prima uit. Er werd nog een foto gemaakt ter controle, waarbij er iets anders aan het licht kwam. “In plaats van dat ik een barst in mijn scheenbeen had, bleek hij helemaal doorgescheurd te zijn. Gelukkig kon ik gelijk op dezelfde dag geopereerd worden. Daarna ging het heel snel. Na twee weken mochten de hechtingen eruit. Iedereen in mijn omgeving zei tegen me dat ik minimaal 3 maanden niet kon rijden. Ik dacht: dat ga ik niet redden! Zodoende heb ik het heel rustig opgepakt. Toen ik eenmaal een beetje kon lopen, zat ik weer op het paard.”

Gigantisch snel

Voor Noordijk een heuse meevaller, want aanvankelijk dacht ze dat ze nog wel een tijdje in het gips zou zitten. “Na die eerste keer uit het gips zeiden ze dat ik nog zeker 5 weken bovenbeen gips moest. Die eerste week was al verschrikkelijk, laat staan als het nog 5 weken had gemoeten. Ik had dus echt een geluk bij een ongeluk dat ik geopereerd moest worden. Daardoor ging het herstel veel sneller. Toen de pin er eenmaal in zat kon ik rustig aan gaan belasten. Met behandelingen van fysiotherapeut Ragas en Sip in Bavel en drie keer per week sporten onder begeleiding van een goede trainer is het herstel echt gigantisch snel gegaan.”

Mee naar les

Op dit moment is ze amazone al bijna weer terug op haar oude niveau. “Ik merk wel dat ik nog niet alle kracht terug heb in mijn rechterbeen als ik het vergelijk met links. Toch passen de paarden die ik rijd zich prima aan. Inmiddels rijd ik er al weer een hoop op een dag. Het is nog niet zoals eerder, maar ik mag niet klagen. Het rijden ging weer zo goed dat ik dacht: ik neem ze weer eens mee van huis. Door corona zijn we natuurlijk weinig weggeweest. Lessen is altijd super fijn bij Emmelie (Scholtens, red.). Ik dacht ik ben op het punt dat het kan, dus dan gaan we meteen aan de slag. Het was super leuk even lekker van huis en het was goed weer. Allemaal pluspunten dus!”, klinkt ze vrolijk.

Niet over de streep

Haar grootste tip voor mensen die ook moeten herstellen van een breuk? “Neem een hele goede fysio en ook een sporttrainer. Veel mensen denken dat ze het zelf wel kunnen, maar het maakt echt veel verschil. Tussendoor ben ik ook nog behandeld door Lisette Taffijn van Equi Health Center, die de paarden ook altijd doet. Dat heeft ook veel geholpen! Zodoende is het heel snel gegaan. Het belangrijkste is om te luisteren naar je eigen lichaam en dat je niet over de streep heen gaat. Je lichaam zegt wat het juiste is. Als je daar naar luistert ga je met grote sprongen vooruit.”

Weer op wedstrijd

De amazone kijkt er vooral weer naar uit om weer meer op pad te gaan met de paarden. “Ik hoop dat we zo snel mogelijk weer op wedstrijd kunnen. Ik heb verschillende paarden waarmee ik wel wat klasses hoger wil gaan starten. Daarnaast hoop ik natuurlijk vooral gezond te blijven en lekker mijn ding te kunnen doen. En wanneer het weer kan gaan we lekker op wedstrijd knallen!” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: © DigiShots [adrotate group=”122”]