Afbeelding
De Hoefslag

Column KNHS over vernieuwing wedstrijdsport

Dressuur

Gerard Arkema manager wedstrijdsport bij de KNHS schrijft '˜Ik kan stellen dat ik al lang meedraai in de wedstrijdsport. Ik rijd inmiddels 49 jaar en ben op mijn twaalfde begonnen met de wedstrijden. We gingen met de vrachtwagen van de vereniging op pad naar de Levade, de voorloper van de Hippiade, en waren met elkaar de hele dag onderweg. Om drie uur 's nachts vertrekken en tegen tien uur 's-avonds weer thuis.'

Advertisement

De wereld verandert

'Nog altijd kom ik graag op wedstrijden, al heeft mijn dochter het stokje als wedstrijdruiter overgenomen. Ik heb veel zien veranderen en het einde daarvan is nog lang niet in zicht. De wereld om ons heen verandert en de wedstrijdsport moet met maatschappelijke ontwikkelingen meebewegen om aan te sluiten op de behoefte van onze leden.

Vernieuwing

Sinds dit jaar ben ik manager wedstrijdsport bij de KNHS. Vanuit die functie sta ik samen met mijn team voor de prachtige uitdaging die vernieuwing van de wedstrijdsport heet. Een groot project dat we gefaseerd de komende jaren gaan doorvoeren. Deze vernieuwing is nodig. Dat zie ik ook. De tijden van met zijn allen met de vrachtwagen op pad liggen ver achter ons.  Ook de huidige opzet van onze sport vraagt om aanpassingen, de een groter dan de andere.

Meer flexibiliteit

Neem de springsport. Je ziet het aantal springruiters licht dalen. Bij de grotere springstallen zien we tegelijkertijd dat de behoefte verandert. Deze springruiters willen meer flexibiliteit en vrijheid in regelgeving. De mogelijkheid om een paard naar eigen inzicht uit te brengen op een gewenst niveau en mee te kunnen rijden voor de prijzen is hier een belangrijk onderdeel van. We denken hier met het nieuwe concept Flex wedstrijden, als aanvulling op het huidige wedstrijdaanbod, een invulling aan te kunnen gaan geven. Daarom starten we vanaf dit voorjaar - als corona het weer toelaat - met de pilot Flex wedstrijden. We zullen hier te zijner tijd meer over vertellen.

Jeugdpilot

Daarnaast willen we de springsport voor meer ruiters toegankelijk maken. Je ziet dat de hoogte van de hindernissen voor ruiters een drempel kan zijn. We zijn samen met het springforum aan het kijken hoe we deze drempel weg kunnen nemen zodat meer ruiters met plezier kunnen deelnemen aan de springsport. Het leeftijdsgericht sportaanbod voor de jeugd speelt hier ook een rol bij. De pilots die eerder draaiden zijn stilgelegd vanwege corona, maar zullen zodra dat weer kan, opgestart worden.

Afschaffing verliespunten

Dit jaar staat er nog meer te gebeuren in het kader van de vernieuwing. We zetten zaken in gang voor de komende maanden, maar net zo goed voor de jaren die volgen. Op korte termijn, meer precies vanaf 1 april, worden in de disciplines dressuur en springen de verliespunten afgeschaft. Via onder meer mijn columns houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen van dit uitgebreide programma, waar iedereen die wedstrijden rijdt mee te maken krijgt. Het doel is duidelijk: we willen onze wedstrijden leuker, eenvoudiger, flexibeler en toegankelijker maken!' Bron: KNHS