Gerrel Vink - Pontiac
KWPN Hengstenkeuring 2024
© DigiShots
Gerrel Vink - Pontiac KWPN Hengstenkeuring 2024 © DigiShots

KWPN Stallion Show | 12 dressuurhengsten in presentatie nieuwe jaargang

Dressuur KWPN Hengstenkeuring

Op de derde dag van de KWPN Stallion show lieten de goedgekeurde dressuurhengsten van de P-jaargang zich zeer goed en bewerkbaar zien. KWPN hengstenkeuringscommissielid Johan Hamminga begeleidde de presentatie en benadrukte ook veelvuldig het belang van een meewerkend karakter.

Advertisement

Interieur net zo belangrijk

Hamminga was zeer te spreken over deze jaargang, die zich in de volle Brabanthallen tijdens de KWPN Stallion Show goed liet zien: “Het interieur is zeker zo belangrijk als het exterieur en dat hebben deze hengsten vandaag allemaal laten zien: ze zijn makkelijk in het werk, hebben snelle reflexen en zijn bovendien gezond.”

Makkelijk schakelen

Als eerste verscheen de opvallende Pontiac in de baan (v. Total US, fokker A. van de Tillaart), onder het zadel van Gerrel Vink. De met veel wit getooide hengst liep met veel go en reflexen door de baan. Hamminga: “Deze hengst schakelt makkelijk en pakt goed aan. Ook zijn moederlijn met meerdere goedgekeurde hengsten en nog een Holsteiner inslag heeft dit paard een krachtige achterhand gegeven.” Ook de schimmel Princedale (v. Glamourdale, fokker Stal Willig) komt uit een moederlijn met veel sportpaarden en heeft een opvallende beentechniek. Hamminga prees de hengst om zijn evenwichtige karakter: “Hij was in het onderzoek iedere dag hetzelfde en was heel evenwichtig.” Heel opvallend was de hengst Powerbank (v. For Ferrero, fokker P.M. en W.P. Willems), die onder José van Haaren met heel veel houding en techniek door de baan ging. “Een paard met veel macht en draagkracht”, aldus Johan.

Perfect

De hengsten Pitch Perfect (van Le Formidable, fokker H. Veurink) en Perfect Pleasure (v. Kingston Blue Hors, fokker D.J. Roefs) lieren beiden duidelijk hun goede karakter zien en waren volgens Johan ook in het verrichtingsonderzoek zeer evenwichtig. Pitch Perfect liet onder Vai Bruntink een indrukwekkende galop en ruime stap zien. Perfect Pleasure liep onder Femke de Laat met een mooie balans en harmonie door de baan.

Bewerkbaar

Ook Patheon (v. Hermes, fokker M. Schaap) liet zich onder Gerrel Vink zeer bewerkbaar zien. Naast een goed interieur loofde Hamminga bij deze hengst ook zijn scherpte en reflexen. Onder ruiter Bart Veeze kwam de hoogbenige Pina Colada (van Governor, fokker J. Mol) binnen, die volgens Hamminga in het onderzoek al opviel door zijn mooie zelfhouding en eveneens een fijn karakter. De opvallende vos Pablo Picasso (v. Taminiau, fokker B.A.W. Mensinck en M.E. Ras) liet met Ruben Mengual Reig een energiek beeld zien. “Een hengst met veel kracht die gedurende het onderzoek veel verbeterde en een steeds mooiere bewegingsafloop kreeg.”

Goede reflexen

Net als in het verrichtingsonderzoek liet de vos Pjethro (v. Kjento, fokker A.J. Beerens) zich op de KWPN Stallion Show goed zien. “Een echte gummibal met veel expressie, een sterk achterbeen en opvallende reflexen”, loofde Hamminga de hengst. De hoogbenige Powerdale (van Glamourdale, fokker F. Hoogenboom) krijgt volgens Hamminga steeds meer kracht en gedragenheid en heeft een makkelijke manier van galopperen.

De lichtvoetige Purple Rain (v. Desperado, fokker A.J. van Os) liet in Den Bosch een mooie voorbeentechniek zien en ook deze hengst liet zich goed bewerken. De opvallende Proud James (v. Jameson RS2, fokker Y.Y.M. van Maasacker) liep onder Maxi von Platen een prachtige ronde. “Dit is echt wat we zoeken qua balans, houding en gedragenheid”, lichtte Hamminga toe.

Een uitgebreid verslag volgt in de komende uitgave van het KWPN Magazine en deze live uitgezonden presentatie zal terug te vinden zijn op KWPN.tv.