Afbeelding

Exmoorpony opgegeten door wolf, Natuurmonumenten laat kudde verplaatsen

Algemeen Wolvenleed

De kudde Exmoorpony’s in Wapserveen mist nog een pony door een wolvenaanval. Het is de tweede pony uit de kudde die is gedood door een wolf. Natuurmonumenten is geschrokken, omdat de kudde niet snel genoeg zou ‘leren’ en laat de kudde verplaatsen naar een ander gebied. 

Advertisement

Risico 

Het blijft een lastig dilemma en de natuurorganisatie is van mening dat de kudde niet snel genoeg ‘leert’. “Deze dieren blijken erg kwetsbaar te zijn. Als we wachten tot deze groep weerbaarder wordt, bestaat het risico dat er dan nog meer pony’s worden gedood. Je leert de wolf dan dingen die je niet wilt”, vertelt een woordvoerder van Natuurmonumenten aan RTV Drenthe .

Vermoedelijk gedood door wolf 

De natuurbeheerorganisatie heeft nog geen nieuwe locatie gevonden. De locatie moet meer rust en vooral veiligheid bieden buiten het bereik van de wolvenroedel. Natuurmonumenten vertelt dat op andere locaties ook exmoorpony’s, paarden en runderen lopen. “Daar gaat het wel goed. Deze groep is blijkbaar minder weerbaar. We zijn geraakt en ongerust dat vermoedelijk een wolf twee pony’s heeft gedood.”

Paarden zijn weerbaar

De woordvoerder laat weten dat natuurlijke begrazing voor een schaap anders is dan voor een paard. Schapen zouden niet weerbaar zijn en daarvoor worden wolfwerende rasters gebruikt. Paarden zouden wel weerbaar moeten zijn volgens de natuurorganisatie omdat de kudde bescherming kan bieden. “Deze dieren moeten zichzelf kunnen redden”, aldus Natuurmonumenten. 

Bron: RTV Drenthe  

Foto: Archief