Cindy van Vugt met Jeu de la Vie
Cindy van Vugt met Jeu de la Vie

Subtop | Cindy van Vugt wint Intermediaire I-debuut: “De score was echt een verrassing”

Algemeen

Cindy van Vugt was met afstand de beste in de Intermediaire I op de subtopwedstrijd in Beuningen. Ze reed haar Jeu de la Vie (v. United) naar 70,00%. 

Advertisement

Functioneel dressuurpaard

Cindy vertelt “We hebben Jeu gekocht als veulen en ik heb hem zelf opgeleid. Hij bleek al snel veel aanleg te hebben voor de moeilijkere oefeningen. Hij heeft van zichzelf veel zelfhouding, balans en een goed achterbeen. Het is geen Pavo Cup-paard die heel spectaculair loopt, maar wel een heel functioneel dressuurpaard. We kregen een 8 voor de uitgestrekte draf en veel 7’ens en 7,5en. Het was over de gehele linie goed en dat heeft denk ik geleid tot deze score. Deze score was echt een verrassing. Ik wilde graag baan verkennen, maar daardoor heb ik er een uur opgezeten. Hij was daardoor wat vermoeider en dat merkte ik wel in de proef. Ik hoop dat als hij de volgende keer wat meer energie heeft meer achten te kunnen rijden.” 

Zwaar ongeval

“De jury schreef dat hij drie hele waardevolle gangen heeft, en dat is eigenlijk ook wel zo. Jeu beweegt heel los door zijn lijf en de oefeningen kosten hem geen moeite. Hij kan wel heet worden en ik heb daar best wel wat tijd in moeten stoppen voordat hij de rust in de series had. Daar is hij nu wel echt doorheen. Ik heb hem vorig jaar twee keer Prix St. Georges gestart en dat waren de eerste wedstrijden in zijn leven. Hij mist nog wel wat wedstrijdervaring, dat komt ook mede doordat ik zelf veel pech heb gehad. Daardoor kwam het rijden op een lager pitje te staan. Vorig jaar brak ik eerst mijn voet door een paard en daarna kreeg ik een trap in mijn gezicht. Ik reed op een jong paard en die ging heel erg bokken waardoor ik waarschijnlijk achter het zadel terecht kwam. Hij sloeg uit in mijn gezicht en ik had heel veel botbreuken en ook mijn schouder was gebroken. Er volgde een flinke operatie en ik heb er een lange tijd uitgelegen. Zodoende kwam ook de opleiding van Jeu tussendoor een aantal keer stil te staan”, vertelt de amazone.

Debuut

De combinatie maakte hun debuut in de Intermediaire I. “Ik wilde hem heel goed voor elkaar hebben voordat ik weer zou starten. De oefeningen in de Intermediaire I zijn wat technischer dan die in de Prix St Georges. Daarnaast vond ik het een mooie op stap richting de Zware Tour. Het geeft mij wat meer uitdaging als de oefeningen richting de Grand Prix gaan. Ik wil nu nog een aantal keer op wedstrijd gaan zodat hij wat meer ervaring krijg en dat het voor hem net zo wordt als thuis. Daarna wil ik hem weer een tijdje thuis houden om richting de Grand Prix te werken. Hij heeft heel veel karakter en is een heel lief paard in de omgang. Hij staat de hele dag in de wei en ik rijd hem vaak om de dag. Hij pakt het werk zo makkelijk op dat ik hem niet zo vaak hoef te rijden.”

Lichte Tour

De amazone samen met haar vriend Frans hun Stal van Boxtel in Volkel. “We hebben genoeg paarden op stal staan van zowel klanten als van ons zelf. Het zijn veel jonge paarden en Jeu is nu het enige paard dat ik in de subtop rijd. Ik heb nog een zevenjarige Ampère-nakomeling die loopt ZZ-Licht en die wordt voorbereid op de Prix St. Georges. Hij heeft ook veel kwaliteit net als Jeu. Ik hoop hem begin volgend jaar Lichte Tour te starten en dan heb ik twee subtoppers op stal. Het zijn twee echt stoere paarden en zeker als ik op Jeu rijd denk ik want wat een stoer paard. Het is een groot paard en hij geeft mij echt een super goed gevoel!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Cindy van Vugt