Afbeelding

Balkon, dakterras of ander soort buitenplaats: benut de ruimte optimaal!

Algemeen

De coronacrisis, maar ook de huidige huizenmarkt, hebben mensen in Nederland eens te meer doen beseffen dat elke soort buitenplaats ware rijkdom is. Of dit nu een tuin is of een klein balkonnetje, we willen het liefst het hele jaar door genieten van de buitenlucht. Hoe richt je die spaarzame vierkante meters zowel gezellig als efficiënt in?

Advertisement

Een zitje: essentieel voor een fijn buitenleven

Een ‘zitje’ oftewel een klein zithoekje is makkelijk gecreëerd. Kijk naar deze onverwoestbare wicker tuinstoel die het hele jaar door kan blijven staan. Warenhuis Heuts voorziet in veel meer leuke accessoires voor elke soort buitenplaats, maar als eerste denk je aan een tafel met enkele stoelen, dat is de basis van de inrichting. Deze soort tuinstoelen zijn stapelbaar en nemen überhaupt weinig ruimte in beslag. Overigens doen ze het vanzelfsprekend ook goed in grote tuinen, vanwege de stijlvolle vormgeving.

Moestuin aan de muur

Op Pinterest zijn diverse ideeën te vinden om op een kleine ruimte toch een moestuintje bij te houden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ruimte die de muren te bieden hebben. Zo is het ook op een balkon mogelijk om tomaten, courgettes, aardbeien en allerlei kruiden te kweken. Er bestaan kweekzakken die aan een muur worden gehangen, net als houders voor kweekbakken die je aan de reling van het balkon hangt. 

Kleden en spiegels

Vaak wordt een tuin of balkon ingericht alsof het een outdoor huiskamer is, dus ook hier is optische, extra ruimte welkom. Die creëer je door het ophangen van spiegels. Ze weerkaatsen licht en hebben een decoratieve functie. Daarnaast richten veel mensen de ruimte in met strandtent-achtige elementen, zoals kleden en producten van bamboe. Eigenlijk is alles wat maar een beetje natuurlijk oogt, welkom om van een balkon een gezellige plek te maken.

Duurzame terrasverwarmer

Ook in pakweg november of februari zitten we graag buiten met een kop warme chocolademelk of een kom snert en dus leggen we kussentjes en dekens neer. Om het een beetje behaaglijk te houden en om de buren niet lastig te vallen met rook van een vuurkorf, wordt er een terrasverwarmer neergezet. Is hier te weinig ruimte voor? Er zijn ook warmtebronnen beschikbaar die je aan de muur ophangt. Zorg er wel voor dat het een exemplaar is dat niet zo veel stroom verbruikt, anders steekt de terrasverwarmer schril af tegen het zo duurzame moestuintje.