CK Low level laser (handmodel)
CK Low level laser (handmodel) Marieke Hoffmans

Roodlicht therapie erg veelzijdig: “Het schudt de cellen in het lichaam wakker”

Algemeen

Twee jaar geleden sloten Janine Oosterkamp en Yentl Klein Gotink de handen ineen. Janine is osteopaat en kwam veel over de vloer bij de stal waar Yentl de paarden rijdt. Terwijl Janine zich al een poosje bezighield met roodlicht en zijn helende werking, besloot ook Yentl zich te verdiepen in het roodlicht. Een poosje later richtten de dames het bedrijf CellKick op. 

Advertisement

“Ik was toentertijd bezig met het ontwikkelen van de CK low level laser, een handmodel waar roodlicht uit komt. Ik was ervan overtuigd dat ik er echt wat mee moest gaan doen. Er zijn namelijk ontzettend veel onderzoeken die bewijzen dat het gebruik van roodlicht helend werkt”, vertelt Janine enthousiast. 

Oude peesblessure

“Net toen Yentl en ik de eerste samples hadden, was er een paard op stal dat opnieuw last kreeg van een oude peesblessure. Dat was toentertijd genezen door de klassieke behandeling: rust. Omdat de blessure terugkwam zei de dierenarts dat hij niet meer te rijden zou zijn. ‘Misschien dat hij nog als grasmaaier door het leven kon’. We besloten onze sample te gebruiken en het resultaat mag er zijn. Dit paard heeft gewoon weer een dun been en wordt weer gereden. Recreatief weliswaar, maar dat leek voor de roodlicht behandeling onmogelijk.”

Hoe werkt het?

Inmiddels heeft CellKick de samples doorontwikkeld. Ze hebben nu het handmodel en een pad dat roodlicht uitstraalt. “Het is soms moeilijk uit te leggen waar je roodlicht voor in kunt zetten”, vertelt Janine. “Het is namelijk zó veelzijdig. Je kunt er wonden goed door laten genezen, maar ook pezen en spieren en het helpt ontstekingen verminderen. Verder kan roodlicht littekenweefsel voorkomen of verzachten en het is bewezen dat het pijn door trauma, artritis en spierpijn verminderd. Je kunt het ook gebruiken ter voorbereiding van een training en voor het herstel erna.” 

Cellen wakker geschud

Als roodlicht op de huid schijnt dringt er een golflengte door in de cellen. Daardoor gaan de cellen meer mitochondriën aanmaken. Mitochondriën produceren energie voor de cellen en doordat er meer mitochondriën zijn, versnellen de processen die energie kosten. En laat dat nu net processen zijn als bijvoorbeeld het aanvechten van ontstekingsreacties, het aanmaken van collageen bij beschadigd weefsel en de afgifte van endorfine bij pijn. Door het roodlicht worden de cellen als het ware wakker geschud, waardoor het herstellend vermogen aangesproken wordt. 

Lagere frequentie

“Onze roodlicht producten lijken een beetje op laserbehandelingen van de dierenarts, maar dan in een lagere frequentie. Daardoor kan je het vaker inzetten en het kan niet snijden.” Het is heel makkelijk te gebruiken en je kan het overigens niet te veel of te lang doen. “Als je het te lang op dezelfde plek houdt dan zitten de cellen vol en vol is vol natuurlijk. Dat kan verder geen kwaad. We raden iedereen wel aan om bij het paard in de buurt te blijven tijdens de behandeling. Elk dier is anders en sommigen vinden het roodlicht op het begin minder prettig.”, vertelt Yentl. 


CellKick beenpad - Marieke Hoffmans

Voorbeelden

Maar waar kun je roodlicht nu specifiek voor gebruiken? “We hebben een klant gehad met een paard met vasculitis. Eén van de gevolgen daarvan is dat de kleine adertjes afsterven. Die afgestorven haarvaten herstellen natuurlijk niet meer, maar door middel van de behandeling met roodlicht werden er nieuwe haarvaatjes aangemaakt, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd werd. Binnen een mum van tijd zag je het been weer slanker worden en de wonden herstellen.”

Sneller herstel

“Verder hebben ook een klant gehad met een paard met een diepe wond door schrikdraad en een paard dat een trap op zijn bil had gehad. De wond herstelde sneller dan normaal en de zwelling van de trap nam na een paar keer al af. Je kan roodlicht ook inzetten bij mok en we hebben een klant gehad met een hond met een hernia. De hond sleepte zijn achterbenen achter zich aan. Hij kon er niet op staan, maar na een behandeling van drie dagen liep hij al los! Wel nog wankel natuurlijk, maar het was een ontzettend groot verschil! We vonden het super dat de klant er een filmpje van stuurde”, vertelt Yentl. 

Onder de aandacht brengen

Janine en Yentl zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten voor CellKick. Daarnaast zijn ze actief bezig met het onder de aandacht brengen van roodlicht. Ze beantwoorden daarom zoveel mogelijk vragen. “In Amerika wordt roodlicht vaker ingezet dan in Europa. De focus ligt daar op mensen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de beautybranche voor het verbeteren van de huid, maar ook topsporters krijgen regelmatig roodlicht behandelingen na wedstrijden. Dan wordt het ingezet als nazorg voor de spieren.”

Om de bekendheid van roodlicht in Nederland te vergroten, is CellKick aanwezig op meerdere beurzen dit jaar. Ze zijn onder andere aanwezig op Equiday in Ermelo (17 juli), Equifair in Exloo (11 juni) en Dag van het oudere paard (18 juni). “En we gaan lezingen geven”, vult Janine aan. “Dat staat nog in de steigers, maar we hebben er hele serieuze plannen voor.”

Sponsorruiter

Als aanvulling van bovenstaande activiteiten, gaat CellKick op zoek naar een sponsorruiter, die hen kan helpen bij het vergroten van de bekendheid van roodlicht therapie. Houd daarvoor de website, de Facebookpagina en het Instagramaccount van CellKick in de gaten!

Lees hier meer over osteopaat Janine Oosterkamp

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Marieke Hoffmans

CellKick beenpad