Menne 496
KFPS Hengstencompetitie 2022
© Digishots
Menne 496 KFPS Hengstencompetitie 2022 © Digishots DigiShots

Piet de Groot: “De ultieme droom voor een fokker is om een dekhengst te fokken!”

Algemeen

De Friese hengst Jort (Menne 496 x Doaitsen 420) is samen met 43 andere hengsten doorverwezen naar de voorrijdagen van komende zomer. Fokker en eigenaar Piet de Groot vertelt over zijn hengst.

Eerste bezichtiging

“Samen met mijn vrouw Janny heb ik Jort gefokt. Wij hebben de hengst nu in eigendom samen met de Gebroeders van Manen. Zij zijn ook de eigenaar van Menne 496, de vader van Jort. Tijdens de eerste bezichtiging is hij Ster geworden. Nu met de nakeuring is hij aangewezen voor de voorrijdagen, waar hij onder het zadel wordt gepresenteerd. In totaal is er begonnen met driehonderd hengsten en daar zijn er nu nog maar zo’n veertig van over. De selectiecriteria zijn dus heel streng. De ultieme droom voor een fokker is natuurlijk om een dekhengst te fokken. Het is nu al een hele ervaring om mee te maken, dus het is des te leuker als het dan daadwerkelijk lukt!”, vertelt Piet enthousiast.

Kippenvel

Aan het exterieur van de hengst kan het niet liggen volgens Piet: “Ik ben van de week bij Jort geweest om bij hem te kijken. Daar kreeg ik echt kippenvel van. Hij is zo mooi en zo modern gebouwd. Er zijn Friezen die behoren tot het barokke type en zij zijn wat zwaarder gebouwd. Jort is daarentegen echt een heel sportieve en moderne hengst. Dat is ook zeker wel ons streven bij het fokken van een modern paard, zowel met de tuigpaarden als met de Friezen.”

Bron: De Hoefslag