Smolders Harrie, NED, Bingo Du Parc, 372
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
07/08/2021
Smolders Harrie, NED, Bingo Du Parc, 372 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 07/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Harrie Smolders imponeert met foutloze rit en grapt na afloop met de pers

Algemeen

Reservecombinatie Harrie Smolders maakte deze zaterdag voor het eerst zijn opwachting op de Olympische Spelen in Tokio. Samen met Bingo du Parc verving hij Willem Greve met Zypria S in de landenwedstrijd. Smolders sprong meteen een fantastische foutloze ronde voor TeamNL. We vingen hem na afloop op in Tokio.

Advertisement

“Die Zweden waren allemaal in vorm, maar mijn paard was net zo goed als die Zweden. Die had namelijk ook nog geen fout gemaakt!”, grapte Smolders meteen. “Nee, dit is hartstikke moeilijk. Het is nog een onervaren paard. Eerste proef in het kampioenschap en direct de moeilijkste in de finale. Ik had de hele week al een goed gevoel. Maar het is heel moeilijk: iedere dag dacht Bingo dat het zou gaan beginnen en dan moest ik zeggen dat het nog niet ging beginnen. Met dit format is het heel moeilijk plannen. Om dan zo te rijden, is niet voor veel paarden weggelegd.”

Voorbereiding in Wellington

Smolders heeft Bingo du Parc de afgelopen week heel licht gereden. “De brand moest er een beetje af. We hebben de hele week gereden voor het moment dat we misschien moesten gaan invallen. Ik heb Bingo begin dit jaar meegenomen naar Wellington. Daar is dezelfde warmte, ook in de avond onder het licht. Dat was bewust, om hem wat meer ervaring te geven. Ik heb hem 4- en 5-sterrenproeven laten rijden daar. Dus het komt niet helemaal als een verrassing natuurlijk, ik wist wat ik kon verwachten.”

Besluit later genomen

Doordat Smolders moest invallen, schoof Marc Houtzager door naar de startpositie. “Ik wilde het liefst als tweede. Alle druk komt toch op de laatste te liggen. Dan kan ik er in ieder geval toch een paar kijken, om in ieder geval nog wat informatie te krijgen van het parcours. Daarom koos ik ervoor om de lijn naar de dubbel met 5 galopsprongen te nemen. Ik had er een paar gezien die op 6 gingen en heel veel moeite hadden met de uitsprong. Op 6 kostte het veel meer kracht. Daarom heb ik met Eric van der Vleuten en Rob Ehrens besloten om voor 5 te gaan. Dan blijft er meer energie over. Tijdens het parcours lopen had ik beide scenario’s in mijn hoofd, maar ik heb later pas die beslissing genomen. Ik wilde informatie krijgen van anders combinaties.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag