Van Liere Dinja, NED, Haute Couture
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
21/07/2021
Van Liere Dinja, NED, Haute Couture Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 21/07/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Dit zijn de regels voor het inzetten van een reservecombinatie

Algemeen

Bondscoach Alex van Silfhout kan tot twee uur voor de aanvang van de Grand Prix Special in Tokio nog een reservecombinatie inzetten. Dit mag echter niet ‘zomaar’, omdat je een andere combinatie aan start wil laten komen. Hoe dat zit, leggen we je uit.

Advertisement

Alle voorwaarden

Ieder team mocht een meereizende reserve meenemen naar de Olympische Spelen in Tokio. Deze reserve moet net als de rest van de teamleden voor de gestelde deadlines aan alle eisen voldoen. Zij moeten zich dus net zo goed kwalificeren voor de Spelen als de andere ruiters. Ook moet de ruiter of amazone vooraf geaccrediteerd zijn en dus vermeld staan op de Long List. 

Geen doping en corona

Enkel wanneer aan al deze voorwaarden wordt voldaan, kan een meereizende reserve ingezet worden tijdens de Spelen. Natuurlijk gelden ook de anti-doping regels en de verplichte negatieve coronatest voor deze combinatie. Toch heeft de bondscoach nog te maken met aanvullende voorwaarden voor hij een reservecombinatie mag inzetten.

Alleen medische redenen

Een reservecombinatie mag namelijk alleen ingezet worden vanwege een Covid-19 besmetting óf bij een ongeluk of ziekte van de atleet of het paard. Stel, een paard uit het team loopt niet helemaal goed, dan is een wissel dus mogelijk. Hiervoor moet de blessure echter wel vastgesteld worden door de teamveterinair. Heeft een team geen teamveterinair, dan moet het document worden opgesteld en ondertekend door een dokter die aanwezig is in de Olympic Village. De arts is degene die uiteindelijk besluit of een combinatie wel of niet kan meerijden.

Validatie door OCOG, FEI en IOC 

Kan de combinatie niet meerijden, dan moeten er nog enkele formulieren ingevuld worden voordat de reservecombinatie definitief ingezet wordt. Pas wanneer dit allemaal klopt en geregeld is, mag een atleet permanent vervangen worden in het team. De inzet van de reservecombinatie moet daarvoor nog wel gevalideerd worden door het OCOG Competition Management, de FEI en de IOC. Hierbij moeten ze voldoen aan alle hierboven beschreven elementen van de Late Replacement Policy.

Alleen bij blessure

Alex van Silfhout zou zijn meereizende reserve Dinja van Liere met Haute Couture dus nog mogen inzetten wanneer hij dit uiterlijk twee uur voor aanvang doorgeeft aan het IOC. Maar, dit mag alleen wanneer het paard van Edward Gal, Hans Peter Minderhoud of Marlies van Baalen een blessure oploopt en dit bevestigd wordt door een IOC-arts.

Bron: De Hoefslag / FEI / Late Athlete Replacement Policy

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be