Afbeelding
Foto: Prive bezit

Subtop | Judith Huizinga: “We hadden een lastige start”

Algemeen

Judith Huizinga bracht de Charmeur-zoon Haydn F zaterdag uit op de subtop wedstrijd in Velsen-Zuid. De Prix St. Georges werd beloond met 68,75% en eerste plaats.

Advertisement

Stortbui

De proef van Huizinga werd door één jurylid beloond met 69,7%. “Ik ben heel erg trots. Het is nu al een paar keer gebeurd dat we richting de 70% gaan en er is nog ruimte voor verbetering. We hadden best een lastige start. Ik wilde met twee paarden starten, maar als die samen in een vrachtwagen staan is het alleen maar gillen. Ik kon een extra vrachtwagentje lenen en daar stond Hadyn in. Er kwam ineens een mega stortbui naar beneden en hij zag iemand met een paraplu lopen. Hij raakte helemaal overstuur in de vrachtwagen,” vertelt de amazone.  

Grootste winst

“Ik dacht dit gaat niet meer lukken. Dit heeft hem zoveel energie gekost, maar gelukkig kon ik hem redelijk kalmeren. Toen ik opstapte ademde hij diep uit en hij was weer bij mij. Dat was nog wel de grootste winst van de dag. Met losrijden was hij af en toe nog wel gespannen, maar de aandacht bleef wel bij mij. Ik heb het maximale er nog niet uitgehaald, maar ik was hier al heel erg blij mee,” vertelt ze enthousiast.

Genieten

De combinaties kreeg achten voor de series en het binnenkomen. Voor de pirouettes ontvingen ze zevens. “In de galop gaat hij zo mooi van de grond en hij gaat vreselijk goed zitten. De draf mag nog iets spectaculairder vind ik zelf. De jury zei achteraf dat ik er nog iets meer aan mocht rijden voor alleen maar achten. Dat vond ik heel gaaf om te horen. Mijn doel was om zo foutloos mogelijk te rijden en te genieten en dat is absoluut gelukt!”

Eerste wedstrijd sinds een jaar

“Het plan is om deze proef zo eigen mogelijk te maken zodat we naar die 70% kunnen. De Intermediaire I zal voor hem geen probleem zijn. Hij springt de serie om de twee super fijn en de hele pirouettes zijn ook in zijn voordeel. Ik wil nu eerst de scores omhoog krijgen voordat ik de overstap maak,” vertelt Huizinga. De amazone bracht ook haar Grand Prix-paard Amadeus F (v.Gribaldi) uit in Velsen-Zuid. De proef werd beloond met 62,45%. “Het was weer onze eerste wedstrijd sinds een jaar. We hadden een kleine storing in de pirouette, wat jammer was want die kan hij normaal gesproken super. Hij was zo blij om weer mee te gaan. Ze zijn halfbroers van elkaar maar ze zijn ook totaal verschillend.”

Focus

Ze vervolgt “De focus ligt op Hadyn en de jury zei ook dat het misschien beter is om voor Amadeus een junior of young rider voor hem te zoeken. Hij is 16 jaar, maar hij voelt soms nog fitter aan dan Hadyn. Kelly van Vliet heeft hem in het corona jaar gereden en ook nu was ze mee om te helpen met losrijden. Normaal trainen we bij Imke Schellekens-Bartels, maar die was nu druk met de jeugd en ze gaat naar Tokio. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons brengt, maar ik heb 100% genoten van mijn jongens.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Judith Huizinga