Afbeelding
Foto: Petra Baars

EK Pony’s: dressuurploeg redt Nederlandse eer

Algemeen
Advertisement
Groot-Brittannië en Duitsland verdeelden de gouden medailles tijdens het EK Pony’s in het schitterende en bloedhete Arezzo, Italië. Slechts een Ierse kon de zegereeks van de Britten en Duitsers doorbreken. Op overtuigende wijze won Susan Fitzpatrick de individuele springtitel. Haar pony, Iers gefokt van Arko III, heeft een Nederlands tintje. Vorig jaar won Lisa Nooren met hem zilver tijdens het EK in Fontainebleau. De landenstrijd werd gewonnen door Duitsland. Groot-Brittannië leek zonder problemen op de overwinning af te stevenen, maar met drie keer vier strafpunten ‘“ waarvan twee hoefjes in de sloot ‘“ moesten de Britten genoegen nemen met zilver.

eventing

De Britten waren wel oppermachtig in de discipline eventing. Al kwam dat pas naar voren tijdens het afsluitende springparcours. De cross was niet van grote invloed, met de helft van alle deelnemers die het zeven minuten lange parcours foutloos binnen de tijd aflegden. Sarah Hancock, de winnende coach, was trots op haar team. ‘En de twee individuele deelneemsters. Het zijn bijzondere meiden. De teamleden zijn alle vier op hun dressuurscore blijven staan. Dat is een record, denk ik. Ik ben apetrots.’ Teamlid Yasmin Ingham (16) won de individuele titel met Craig Mor Tom. De amazone en haar ouders hebben nogal wat over gehad voor deelname aan het EK. ‘Ik woon op het eiland Man. Voor de selectiewedstrijden, vijf dit jaar, moeten we met de veerboot naar Engeland. Gelukkig hebben mijn ouders dat voor mij over.’ Het Nederlandse eventingteam van debutanten finishte op de zesde plaats. KNHS-kampioene Gwen van Tilburg eindigde met Quinn de l’Eguille als 25e. ‘Het was een erg leuke wedstrijd. Mijn dressuurpunten vielen iets tegen, in het springparcours had ik te veel controle en daardoor drie tijdfouten. De cross ging super. Aan het eind moest je heel goed opletten, verder was het goed te doen. Hoge hindernissen? Dat is met Quinn niet erg, die gaat altijd door’, vertelde Gwen, vlak voor haar vijftiende verjaardag.

dressuur

In dressuur kon Nederland wel een rol van betekenis spelen. En wat voor een. Het team bestaand uit Lisanne Zoutendijk/ Class of Champ, Demy Kurstjens/ Kingsley Ciske, Joelle Peters/ Haasendonck’s Sultan en Febe van Zwambagt/ FS Dr. Watson won zilver. En Lisanne ging nog even door met medailles winnen: brons in de individuele titelstrijd en zilver in de Kür op muziek. ‘Dit had ik echt niet verwacht. Sommige mensen dachten dat ik wel even een medaille ging winnen. Maar ik rijd Champ nog geen jaar. Ik nam hem vorig jaar na het EK over van Sanne Vos. Ik hoopte hier in de top 10 te eindigen. Teamzilver was al geweldig. Dat ik ook nog zilver en brons heb gewonnen is helemaal fantastisch’, reageerde Lisanne (15). Dressuurcoach Tineke Bartels was tevreden over haar team. ‘Ze hebben goed gereden. Maar we mogen niet stil blijven zitten. Het niveau is enorm hoog. Als ik de Kür zie: die amazones  kunnen technisch allemaal echt goed rijden.’ Ook de jury was uitermate enthousiast over het niveau van de dressuurcompetitie. ‘Het niveau stijgt elk jaar. Als het zo doorgaat, weet ik niet waar we eindigen’, zei het Deense jurylid Susanne Baarup. De grote winnares was de Britse Phoebe Peters met haar lichtvoetige en zeer tactmatige bewegende SL Lucci. Ze zette de hoogste score neer in de landenproef en won vervolgens twee maal goud. ‘Ze waren een klasse apart, ze hebben elk punt dat ze kregen dik verdiend’, aldus Baarup. Een verrassing was de overmacht van Phoebe eigenlijk niet. Ze won dit jaar ongeveer overal waar ze aan start kwam en won zelfs de Britse ‘Medium’ titel tussen de paarden, tegen ruiters als Michael Eilberg. ‘Ik ben ontzettend trots op Lucci. Hij was ongelooflijk deze week. Dit succes had ik niet verwacht. Ik ga lekker verder trainen met hem en hopelijk worden we nog beter’, vertelde de kampioene spontaan. Haar chef d’equipe voegde eraan toe dat Phoebe en haar teamgenoten enorm zijn  geïnspireerd door de successen van hun ‘grote’ collega’s Charlotte Dujardin, Carl Hester en Laura Tomlinson. (PB) Foto: Petra Baars Bron: Hoefslag