Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Aken: Grote Prijs naar Ahlmann

Algemeen
Advertisement
Christian Ahlmann heeft een absolute hoofdprijs aan zijn al rijke palmares toegevoegd. De Duitser won met een in bloedvorm verkerende Codex One (foto, v. Contendro I) de Grote Prijs van Aken, goed voor 330.000 euro. Hij hield in een barrage zijn vier overgebleven concurrenten achter zich door als enige de nul te houden. Plek twee ging naar Amerikaan Kent Farrington met Voyeur (v. Tolano van ‘t Riethof), derde werd Marcus Ehning met de eveneens in Nederland gefokte Plot Blue (v. Mr. Blue). Beste Nederlander was Jeroen Dubbeldam. Hij reed Zenith SFN (v. Rash R) bij diens Aken-debuut naar een verdienstelijke negende plaats. In de eerste manche bleven liefst vijftien combinaties foutloos in wat toch een serieuze proef was. Het zei alles over de aanwezige kwaliteit in Aken. De schifting in de Nederlandse afvaardiging was direct serieus. Maikel van der Vleuten had zich op voorhand al niet weten te plaatsen bij de beste veertig voor de Grote Prijs en voor drie van de vier hield het avontuur op na de eerste omloop. Marc Houtzager kreeg dertien strafpunten in wat de afsluiter was van het achtste(!) Aken-optreden van de achttienjarige Sterrehof’s Opium (v. Polydor). Aken-debutant Frank Schuttert kreeg een vroege springfout plus tijdsoverschrijding met Winchester HS (v. Numero Uno), de grootste teleurstelling was er bij Gerco Schröder. Een van de favorieten op voorhand zag zijn in vorm verkerende Glock’s London N.O.P. de laatste eraf springen.

Duitsland versus USA

Beter verging het Dubbeldam. De scherp en fris ogende Zenith sprong ogenschijnlijk probleemloos foutloos en verdiende zijn ticket voor de tweede omloop. In deze manche leek bouwer Rothenberger er nog een schepje bovenop te hebben gegooid. Hij had gehoopt op twaalf foutlozen in de eerste ronde, kreeg er dus teveel, maar zou aan het eind van de rit toch op het gewenste aantal dubbel foutlozen uitkomen. Een scherprechter vormde direct de dubbelsprong hindernis 3. Een aantal paarden gooide hier zelfs het anker uit, maar niet Zenith SFN. De tienjarige Rash R-zoon imponeerde opnieuw, al hield hij met een fout in de driesprong de lei niet schoon. Dit gold wel voor drie Duitsers en twee Amerikanen. Ahlmann had de primeur met een okselfris ogende Codex One en werd gevolgd door landgenoten Ehning met de zeventienjarige Plot Blue en Daniel Deusser met Cornet d’Amour (v. Cornet Obolensky). Enkel Farrington met Voyeur en Lauren Hough met de Zweeds gefokte, tienjarige Ohlala (v. Orlando) konden roet in het Duitse eten gooien. Ahlmann opende het bal in de barrage en zette een strakke nulrit neer met zijn Hannoveraanse hengst in 46,59 seconden. Ehning dook onder deze tijd door, maar zag de droom op een nieuwe Aken-zege uiteenspatten op de DHL-steil. Dat de tijd van Ahlmann voor verbetering vatbaar was, werd helemaal duidelijk in de rit van Farrington. Hij galoppeerde vol gas door de lange lijnen in de barrage, maar deed dit te enthousiast naar de laatste hindernis die Voyeur genadeloos naar beneden tikte. Ook de overige kandidaten beten zich stuk op de rit van Ahlmann. Hij gaf als eerste barragestarter de rest daarmee het nakijken en ligt nu in pole position voor de extra bonus van 1 miljoen euro in de Rolex Grand Slam.

Open sollicitatie

Ahlmann gaf in zijn dankwoord in het bomvolle stadion aan dat een jeugddroom was uitgekomen. Lange tijd dacht hij dat winnen voor hem in Aken niet weggelegd was, maar vandaag viel alles op zijn plek. Ahlmann: ‘Ik koos ervoor om ergens tussen safe en snel in te gaan. Door foutloos te blijven hoopte ik druk te zetten op mijn collega’s en dat pakte super uit.’ De Duitser heeft zijn Codex One op het juiste moment in vorm nadat deze lang uit de running was. ‘Hij raakte vorig jaar geblesseerd. Wat er precies was, weet ik nog altijd niet. Hij voelde gewoon niet goed aan en heeft zeker een half jaar rust gehad. Ik heb hem bewust heel rustig opgebouwd. Ik kon daarom ook goed begrijpen dat de bondscoach ons niet selecteerde voor de landenwedstrijd. Er waren anderen al langer goed in vorm. Nu zijn we met dit resultaat wel een stap dichter bij het WK gekomen. We zijn klaar om te gaan’, aldus Ahlmann in een openlijke sollicitatie richting bondscoach Otto Becker. Kent Farrington had veel redenen om tevreden te zijn. Hij imponeerde zelf en ook zijn landgenoten lijken klaar voor de klus in Frankrijk. ‘Mijn paard is de hele week super geweest op wat de mooiste wedstrijd van de wereld is.’ Alleen die ene balk bleef voor  het gevoel knagen. ‘Dat was een dure fout van mij’, aldus de Amerikaan, refererend aan het verlies in prijzengeld van 130.000 euro. Ehning reageerde gevat op zijn kostbare springfout en deed alsof hij een officiële persmededeling ging maken. ‘Vanaf vandaag heb ik besloten nooit meer pakketjes via DHL te verzenden.’ (foto: Remco Veurink) Klik hier voor de uitslag