Afbeelding

Onderzoek: ‘Dikke merries krijgen dikke veulens’

Algemeen
Advertisement
Al jaren wordt er door veel fokkers gedacht dat het geboortegewicht van een veulen beïnvloed wordt door de lichaamsconditie van de merrie. Britse onderzoekers besloten dat idee wetenschappelijk te toetsen.

Dik wordt dik

Zesenzestig fokmerries werden vanaf veertig dagen na het dekken onderzocht. Iedere zestig dagen werd hun gewicht gemeten en hun bloed gecontroleerd op verschillende hormonen, waaronder insuline en leptine. Uiteindelijk werd er bekeken of deze factoren invloed hadden op het veulen. De fokkerswijsheid bleek waar: merries met overgewicht krijgen vaker zwaardere veulens dan merries die op een gezond gewicht zijn. Verhoogde leptineniveaus in het begin en einde van de dracht resulteerde juist in een verlaagd geboortegewicht.

Ken je merrie

‘Het voeren van fokmerries hoeft niet gecompliceerd te zijn.’ legt voedingsdeskundige Catherine Whitehouse uit. ‘Net zoals bij andere paarden moeten zij een gebalanceerd dieet krijgen met veel ruwvoer als basis. Qua gewicht mogen zij gemiddeld zijn, of a­ets vleziger.’ Goede kennis van de merrie als individu kan erg bruikbaar zijn. ‘Bijvoorbeeld, als je weet dat je merrie veel melk geeft en daardoor veel gewicht verliest tijdens de lactatieperiode kan het verstandig zijn haar iets dikker te voeren aan het einde van de dracht.’ Foto: Shutterstock Bron: Equine Vet Journal