Afbeelding

Blog Nicky Star: ‘Probleempaarden’

Algemeen
Advertisement
In samenwerking met Chantal Rijkhoff geef ik eens per kwartaal een Consultdag. Chantal is dierenarts, chiropractor en acupuncturist, ook werkt zij met medical taping en dry needling. Daarnaast staat zij bij mij op stal, traint ze bij mij en checkt (indien nodig behandelt) zij mijn paarden iedere maand. Dit doen wij op deze manier zodat zij vroegtijdig ieder kleinigheidje kan ontdekken zodat kleine dingen niet kunnen uitmonden in grote blessures. Door de jaren heen heb ik menig ‘probleempaard’ in handen gehad en weer op de rit gekregen. Ik vind het onwijs gaaf om een paard dat als zodanig wordt bestempeld en de eigenaar die vaak ten einde raad is, weer bij elkaar te brengen waardoor beide weer (van elkaar) kunnen genieten. Paarden worden vaak bestempeld als zijnde ‘probleempaard’. Het paard is echter zelden het probleem. Het paard heeft namelijk geen probleem met het gedrag dat het vertoont, het is de mens die hier problemen aan ondervindt.

‘De vijf typen’

Eigenlijk is er altijd een oorzaak te vinden voor probleemgedrag. Naar mijn mening is een paard een meewerkend dier, dat graag zijn best doet voor je. Uiteraard zijn er uitzonderingen, net als bij mensen heb je natuurlijk te maken met verschillende karaktereigenschappen. Wij delen de paarden (evenals mensen en honden bijvoorbeeld) in, in vijf verschillende typen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Ieder type kent zijn eigen karaktereigenschappen, sterkten en zwakten. Zo zal een houttype snel de strijd aangaan met alles, inclusief zichzelf en wordt een watertype snel gedreven door angst. Dit geldt overigens wanneer zij niet in balans zijn. Ook is het natuurlijk belangrijk wat voor type je zelf bent en of dit met elkaar ‘klikt’. Mocht je hier meer over willen weten dan kan ik je het boek ‘De vijf typen’ door Eric Laarakker van harte aanbevelen, het kan je heel veel helderheid verschaffen. Op het moment dat een paard dus probleemgedrag vertoont kun je er eigenlijk vanuit gaan dat er iets niet in orde is. Een paard kan immers niet praten, dus het zal zijn ongenoegen op een andere manier duidelijk moeten maken. Er zijn twee soorten oorzaken, namelijk de fysieke en gedragsmatige.

Geef je paard een stem

Bij fysiek kun je denken aan pijn, beperkt zijn in de beweging, een slecht passend zadel, slechte voeten enzovoorts. Bij gedragsmatig kun je denken aan alles waar geen fysieke oorzaak (meer) voor te vinden is. Ervaar jij een probleem? Onderneem dan vandaag nog actie! Geef jouw paard een stem en luister! Wat ik in de praktijk nog steeds veel tegenkom is dat paarden staken, met de staart slaan, singelnijd/ dwang hebben, niet voorwaarts zijn, bijten, chagrijnig zijn, bokken, vluchten en steigeren. Deze paarden worden dan afgeschilderd alsof ze dominant zijn, gewoonweg eigenwijs of zelfs een ‘rotknol’. Ik geloof hier niet in. Vandaar dat wij zijn begonnen met het geven van de Consultdagen. Op deze dagen kunnen de mensen bijna gratis komen met hun ‘probleemgeval’. Zowel Chantal als ik bekijken het probleem en beslissen samen ofwel Chantal gaat achterhalen of en waar er een fysiek probleem aan het gedrag ten grondslag kan liggen of dat ik aan de slag ga met het gedragsmatige stuk.

Consultdag

Bijna gratis! Wat heb je te verliezen? Schrijf je vandaag nog in! Onze Consultdag van dit jaar stond gepland in januari, toen hebben we deze moeten verzetten vanwege alle sneeuw die dag. Wat wil het toeval, weer exact op de dag in februari viel er weer een pak sneeuw. Gelukkig heeft dit keer iedereen de sneeuw getrotseerd en kon onze dag doorgang vinden. We hadden te maken met uiteenlopende problemen, een paard dat de eerste 20 minuten niet naar voren wilde en al bokkend en stakend dit kenbaar maakte. Van een paard met singelnijd, tot een paard met wedstrijdspanning wat resulteert in onregelmatig lopen tot een paard met maagzweerproblemen enzovoorts.

Professionals

Ook waren verschillende eigenaren al bij professionals geweest, maar hier bleek niet altijd iets uitgekomen te zijn. Laat je niet zo maar weg sturen met commentaar waar jij je twijfels bij hebt! We hebben alle paarden uitgebreid bekeken, ook het publiek nemen we hierbij mee. ‘Wat zien jullie?’ ‘Is het paard regelmatig, welk been niet?’ ‘Hoe hoort een zadel te liggen, waar let je op?’ ‘Waarin lijkt de beweging beperkt?’ ‘Wanneer treedt er gedragsverandering op?’ ‘Wat voor signalen geeft het paard af?’ zijn enkele van de vragen die we behandelen. Wat opvalt is dat de mensen vaak iets anders zien, het oog van de een valt op iets opvallends, het oog van de ander op het kleinste detail. Ook qua onregelmatigheid lijken er veel verschillen te kunnen worden ontdekt. Door op deze manier met elkaar naar een probleem te kijken, dit te ontleden, is heel erg leerzaam!

Advies

We hebben iedereen van goed advies kunnen voorzien. Wat mij persoonlijk weer opviel, is dat er bij ieder paard met een probleem een fysieke oorzaak te vinden was. PAARDEN ZIJN WERKWILLIGE DIEREN, ALS JOUW PAARD NIET MEEWERKT, IS ER HEEL VAAK IETS AAN DE HAND! Laat je niet wegsturen door een professional en echt ik hoor het helaas echt, een dierenarts die zegt: ‘Die dominante merrie, die moet je er gewoon eens flink doorheen slaan!’ Een instructeur die zegt: ‘Gewoon stevig aanpakken die rotbok!’ en ga zo maar verder. Wij hopen door het delen van onze expertise op dit gebied het bewustzijn van de mens te vergroten en hierdoor het leven van de paarden te veraangenamen, dat is onze doelstelling voor deze (bijna) gratis Consultdagen. Help jij mee in onze missie? Zorg dat je erbij bent, neem iemand mee en deel dit bericht! Wil jij in aanmerking komen voor deze dag? Schrijf dan een mailtje naar [info@equinova.nl]info@equinova.nl  met hierin jouw probleem in het kort uitgelegd en wie weet nodigen we jou uit om gezamenlijk uit te zoeken waar dit gedrag vandaan komt en hoe je het kunt oplossen. Ook wanneer je wilt komen kijken ben je van harte welkom nadat je jezelf hebt aangemeld via de website www.equinova.nl/contact/agenda/  Ook de nieuwe data zijn hier te vinden, met als eerste 22 april 2017. Voor meer informatie zie de website van Equinova. Nicky Star P.S. Denken jullie nog aan dat prachtige boek dat straks voor jullie klaar ligt als je even de tijd neemt om drie vragen te beantwoorden. Zeg nu eerlijk, wat is nu drie minuten van je tijd voor een fantastisch boek, waar je straks een gesigneerd kopie van ontvangt, helemaal voor niets! Happy, healthy, wealthy & wise, ik teken ervoor!   Nicky Star is dressuuramazone, instructrice, jurylid en moeder van twee zonen. Ze runt in Hoeven haar dressuurstal Equinova. Ze behaalde zowel haar ORUN diploma’s (t/m niveau 4) als de freestyle instructeursopleidingen niveau 1 & 2 bij Emiel Voest. Naast het geven van instructie, verzorgt ze ook regelmatig allerlei soorten trainingen. Meer weten: www.equinova.nl Foto’s: Privebezit
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding