Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice FEI European Championships Gothenburg 2017 © DigiShots Foto: DigiShotsFoto: DigiShots

EK Dressuur: Duitsland goud, Denemarken zilver, Zweden brons *liveblog met foto’s*

Algemeen
Advertisement
Om 15.00 uur precies gaat de tweede dag van het EK Dressuur in Gotenburg van start. Gisteren zorgde Patrick van der Meer en Diederik van Silfhout ervoor dat Nederland op een voorlopige tweede plaats staat, achter Duitsland. Vandaag is het aan Madeleine Witte-Vrees met Cennin (17.03 uur) en Edward Gal met Glock’s Voice (20.54 uur) om ervoor te zorgen dat Nederland de medaillekoers vasthoudt. Hoefslag zorgt ervoor dat je er ook een beetje bij bent, met deze liveblog waarin we de belangrijkste combinaties bespreken. Isabell Werth moet nog rijden als laatste, maar we weten al hoe het podium eruit ziet: Duitland goud, Denemarken zilver, Zweden brons. Nederland eindigt op een roemloze vijfde plek, met nog een behoorlijke achterstand op Groot-Brittannië, dat vierde wordt (met drie combinaties). Dat was toch een scenario waar we van tevoren geen rekening mee hadden gehouden. We wisten dat een medaille moeilijk zou worden, maar vijfde, ook al is het met een gehandicapt team, is wel heel hard.

Alle oranje ruiters naar de Special

Lichtpuntje: Alle Nederlanders zien we terug in de Special vrijdag. Wat niemand ook voor mogelijk had gehouden, is dat ‘rookie’ Diederik van Silfhout met Four Seasons, met afstand de minst ervaren combinatie in het team, de beste oranje ruiter wordt met een 13e plek. Edward Gal met Glock’s Voice wordt 14e, Madeleine Witte-Vrees met Cennin 18e en Patrick van der Meer met Zippo wordt 20e. De teller staat vrijdag weer op nul.

Isabell Werth

Toch nog even genieten van de beste combinatie van de wereld op dit moment: Isabell Werth met Weihegold OLD. Wat is dit trefzeker, wat is dit expressief. Sönke is goed, Catherine is goed, maar dit is van een andere klasse. Op de middenlijn begint het publiek al te klappen. Knuffel voor de merrie, tranen bij Werth. Vier Duitsers bij de eerste zes. Daarmee is alles gezegd.

Catherine Dufour

[caption id=”attachment_81094” align=”alignnone” width=”300”] Catherine Dufour - Atterupgaards Cassidy[/caption] 77% reed de Deense combinatie Catherine Dufour met Cassidy bij elkaar in Aken. 74.773 moet er behaald worden om Zweden in te halen. Geen onmogelijke opgave, maar alsnog, een flinke score voor het sympathieke duo. Fantastische passage; in de piaffe komt de vosruin van Caprimond wat diep en is hij onrustig in de mond, maar hij blijft mooi actief en ritmisch aantreden. Foutloze galoptour, maar die is niet sprankelend; het komt iets braaf over. Wel fantastische score: 78,314%. Zilver voor Denemarken!!

Patrik Kittel

Patrik Kittel moet 72% rijden om Zweden op het podium te houden. Hij hoeft dus - in tegenstelling tot Edward - niet het onderste uit de kan te halen. Het is zaak om geen grote fouten te maken. Delauney is een paard dat normaalgesproken safe dik in de 70% loopt, dus dat zit goed. De vuist gaat de lucht in; Zweden is Groot-Brittannië voorbij: 73,829%; podiumplek voor het thuisland!!

Carl Hester

Carl Hester dan, die zijn team naar een medaille kan brengen. Nip Tuck kan spoken zien. En dat doet hij. In het halthouden en achterwaarts gaan vermoedt de Don Ruto-zoon spoken. Dat kost punten en die moeten allemaal in de geweldige galoptour worden goed gemaakt. De zig-zag is de beste die we tot nu gezien hebben. Verder ook mooie punten: 74.915%. Hij is in individuele klassement Dorothee Schneider voorbij. De Britten staan nu tweede, met Patrik Kittel en Catherine Dufour nog te gaan. En natuurlijk Isabel Werth, maar die hoeft eigenlijk al niet meer te starten; Duitsland kan zich opmaken voor het hoogste podium, zoals verwacht. Het gaat er nu om wie hen gaat flankeren, Engeland, Zweden of Denemarken? En wie staat er links en rechts...?

Edward Gal en Voice

[caption id=”attachment_81080” align=”alignnone” width=”300”] Edward Gal - Glock’s Voice[/caption] Nederland staat momenteel op een vierde plek, met de drie landen die vóór ons staan en Groot-Brittannië, die immers nog maar twee ruiters in de ring heeft gehad, nog te gaan. Virtueel gezien staat ook dat land voor ons. Alles ligt in handen van Edward. Duitsland is hoe dan ook onbereikbaar. Zweden is eventueel te pakken. De twee andere landen wordt een moeilijk verhaal... De appuyementen scoren zoals altijd heel, heel hoog. In de eerste piaffe dreigt Voice alvast weg te schieten, niet geheel soepel dus. Het is de zien dat er met het mes tussen de tanden gereden wordt. Stap ok. Kom op in die tweede piaffe. Goed, maar overgang eruit niet vloeiend. Tweeërs bijna een 8 gemiddeld. Uitgestrekte galop met risico gereden, maar wel vroeg terug. Neeee, ook hier in de eners een fout!! Hij moest het risico nemen, er moest een hoge score komen voor een medaille. Gegokt en verloren... En ook in de laatste lijn een storing: 72.543%. Ook springcoach Rob Ehrens, die bij het oranje team staat te kijken, zucht ervan... Nederland is Zweden noch Denemarken voorbij.

Severo Jurado Lopez

Niet alleen Diederik, ook Severo Jurado Lopez heeft snel na de verkoop van zijn toppaard Lorenzo een opvolger klaargestoomd. Hij rijdt deze Deep Impact sinds april dit jaar en scoorde nog nooit onder de 70%. Heel actief beeld; op de wat onrustige stop verlliest de Spanjaard punten. De foutloze galoptoer brengt het puntentotaal weer iets omhoog. Hij zal zich hiermee net onder de score van Diederik van Silfhout rijden met de De Niro-zoon. Spanje vormt echter - zonder topcombinatie Beatriz Ferer Salat met Delgado - geen bedreiging voor de ploeg van Rien van der Schaft.

Jorinde Verwimp

We zien trainer Sjef Janssen in actie als trainer voordat de volgende combinatie de ring in komt. Jorinde Verwimp met de 17-jarige Tiamo (KWPN, v. Lester) zal als eerste voor België een score neerzetten. Slechts twee Belgische combinaties op dit EK, omdat Fanny Verliefden haar Indoctro niet fit is. Jorinde’s proef is er eentje met wat rommeltjes. Het achterwaarts gaan verdient geen schoonheidsprijs; de verzamelde stap is niet zuiver. Wel hele mooie tweeërs. In de overgang van uitgestrekte naar verzamelde galop komt Tiamo wat in verzet. Niet haar beste proef ooit, maar 71,268% is beter dan het resultaat dat ze bijvoorbeeld in Rio neerzette. Ze plaatst zich absoluut voor de Special op vrijdagmiddag.

Sönke Rothenberger

Met nog achttien combinaties te gaan, is het de beurt aan Sönke Rothenberger en Cosmo. De hoge punten stromen binnen. Een enorm nette proef, waar bijna niets op aan te merken is. De hoogste score voor Cosmo en Rothenberger, 78.343 procent. Er gaan dertig combinaties naar de Special en er moeten er nog achttien rijden, maar Rothenberger kan er wel vanuit gaan dat zij erbij zitten. Op dit moment is de hele top drie Duits.

Anna Kasprzak

[caption id=”attachment_81059” align=”alignnone” width=”300”] Anna Kasprzak - Donnperignon[/caption] Anna Kasprzak met Donnperignon zijn een serieuze tegenstander voor de twee Duitsers die op de eerste en tweede plek staan. De combinatie krijgt hoge punten, ondanks dat het lijkt op wat spanning tijdens de passage. De 18-jarige ruin oogt ontzettend fit. Een eindscore van 73.343 procent.

Therese Nilshagen

[caption id=”attachment_81058” align=”alignnone” width=”300”] Therese Nilshagen - Dante Welting OLD[/caption] Therese Nilshagen en Dante Weltino OLD zijn de derde combinatie voor Zweden. Het paard laat wat verzet zien in de piaffe. Gedurende de proef zitten er een paar schoonheidsfoutjes in, waardoor de punten iets naar beneden gaan. Maar over het algemeen ziet het er prachtig uit. De vliegende wissels zijn een hoogtepunt. Eindscore van 74,414 procent en een derde plaats. Zelfs door een jury op de eerste plaats gezet.

Spencer Wilton

[caption id=”attachment_81055” align=”alignnone” width=”300”] Spencer Wilton - Super Nova II[/caption] Na Madeleine Witte Vries komt Spencer Wilton met Super Nova II de ring in voor Groot-Brittannië. Spencer heeft een goede score nodig om nog mee te doen. Wilton en Super Nova II beginnen sterk met hoge scores. De vliegende wissels en pirouettes hadden netter gekund en na de tweede pirouette is de ruiter zijn paard zelf even kwijt. Een score van 72,071 procent en een zevende plaats. Iets tegenvallend resultaat voor het Britse team.

Madeleine Witte-Vrees

[caption id=”attachment_81046” align=”alignnone” width=”300”] Madeleine Witte Vrees - Cennin[/caption] Witte-Vrees en Cennin rijden vol zelfvertrouwen de ring in. De combinatie reed in Rotterdam nog 75%. De uitgestrekte draf van Cennin was energiek en de piaffe is acceptabel. Madeleine lijkt er nogal aan te moeten rijden. Dan de eners... niet een foutje, maar meerdere missers en dus zakt de score dramatisch, daar waar het duo daarvóór nog iets boven die van Langehanenberg zat. De laatste lijn mist energie en dus wordt het niet de score waar het team op gehoopt had en ook hard nodig zal hebben. Na afloop juichen de oranje supporters voor het duo vanaf de tribune. De combinatie krijgt een score van 71.986 procent en een voorlopige zevende plaats, boven Patrick, maar net onder Diederik. Einduitslag teams. Einduitslag Grand Prix. Bron: Hoefslag Foto’s: DigiShots [adrotate banner=”188”]
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots
Sönke Rothenberger en Cosmo op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)Spencer Wilton - Super Nova II
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsTherese Nilshagen - Dante Welting OLD
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShotsEdward Gal - Glock's Voice
FEI European Championships Gothenburg 2017
© DigiShots