Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Vijf tips voor een goed verloop van je eerste wedstrijd

Algemeen
Advertisement
Wedstrijden rijden kan spannend zijn, zeker je als je dit voor de eerste keer doet. De FEI stelde vijf tips op om ervoor te zorgen dat jouw eerste wedstrijd vloeiend verloopt en dat je onwijs uitkijkt naar de volgende.

Verdiep je in het losrijden

Het meest stressvolle gedeelte van een wedstrijd is zonder twijfel de losrijdpiste. Het is afhankelijk van het aantal deelnemers en de grootte van de baan, maar meestal is deze ring erg druk. Wanneer je een drukke piste tegenkomt, is het belangrijk dat je de voorrangsregels goed kent zodat je geen botsingen veroorzaakt. Denk eraan dat je voorrang hebt wanneer je op de linkerhand rijdt en dat stappen vaak op de binnenhoefslag gebeurt, zodat ruiters aan de buitenkant kunnen passeren. Let bij het springen goed op dat je andere ruiters de ruimte geeft om te springen.

Weet wat je moet dragen

Je outfit is afhankelijk van je discipline en de wedstrijd die je rijdt, is dit een officiële of een oefenwedstrijd? Voor officiële wedstrijden kun je je verdiepen in het wedstrijdreglement, vraag voor oefenwedstrijden aan anderen ruiters wat gebruikelijk is. Wat je ook draagt, zorg er in ieder geval voor dat zowel de ruiter als het paard er netjes en schoon uitzien en dat je spullen veilig zijn.

Vertrek vroeg

Er is niets erger dan arriveren, het zadel op je paard gooien, naar de ring galopperen en direct beginnen zonder je paard op te warmen. Dat is al een vreselijk gevoel wanneer je vele wedstrijden hebt gereden, laat staan als dit op je eerste wedstrijd gebeurt. Sta vroeg op, ga vroeg naar je paard en zorg dat je ruim op tijd op het wedstrijdterrein arriveert. Gun jezelf en je paard wat tijd om te relaxen en te wennen aan het wedstrijdterrein, zoek uit waar je ring is en zorg dat je genoeg tijd hebt om je paard op te warmen.

Voel je comfortabel

Er is een moment om uit je comfortzone te stappen, maar je eerste wedstrijd is niet dat moment. Spring je thuis 80cm, kies dan op wedstrijd voor een parcours van 70 of 60cm. Wanneer je je zorgen maakt dat je dressuurproef te moeilijk is, rijd dan BB in plaats van B. Zorg dat je goed voorbereid naar je eerste wedstrijden gaat en ervan kunt genieten. Het is niet de bedoeling dat je gestresst raakt omdat het eigenlijk te moeilijk is, en dan vergeet plezier te maken!

Bedank je paard

Ook al gaan dingen niet zo als gepland, het is belangrijk om je paard te bedanken. Wedstrijden kunnen rijden is een groot privilege en zelfs topruiters zullen zeggen dat ze alles te danken hebben aan hun paard. Iedere keer dat een ruiter op een paard stapt, vraagt hij hem zijn best te doen voor het plezier van de ruiter. Dus het laatste wat we moeten doen is ondankbaar zijn! Waardering is altijd belangrijk, hoe goed of slecht je wedstrijd ook gegaan is. Een klopje in de hals, een wortel of een suikerklontje is een goede manier om je te herinneren dat je het voor de paarden doet, en niet voor de rozetten! Bron: FEI [adrotate group=”116”]