TOKYO, JAPAN - AUGUST 13 : Jung Michael & FISCHERWILD WAVE of GER in the Cross Country  NO.17-A during the READY SRADY TOKYO Equestrian test event 
 at the Sea forest Park on August 13, 2019 in Tokyo, Japan. (Photo by Yusuke Nakanishi)
TOKYO, JAPAN - AUGUST 13 : Jung Michael & FISCHERWILD WAVE of GER in the Cross Country NO.17-A during the READY SRADY TOKYO Equestrian test event at the Sea forest Park on August 13, 2019 in Tokyo, Japan. (Photo by Yusuke Nakanishi)

FEI-onderzoek: Paarden passen zich uitstekend aan Tokio-omstandigheden aan

Algemeen
Advertisement
De FEI hield in augustus van dit jaar een test-event om de gevolgen van de omstandigheden tijdens de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio na te bootsen. Tijdens het ‘Ready Steady Tokyo Test Event’ werd in kaart gebracht wat de invloed van het warme klimaat op de paarden is. FEI’s klimaatexpert Dr David Marlin had de leiding over het onderzoek.

Hitte en luchtvochtigheid

In het onderzoek zijn onder meer de gevolgen van de lange reis van de paarden naar Tokio, het tijdverschil en de hitte en luchtvochtigheid bij wedstrijdpaarden meegenomen. Van de paarden werden gegevens voor, tijdens en na het test-evenement verzameld. Daarbij lag de focus op hoe zij zich aanpasten aan het klimaat tijdens een cross country. Volgens de studie pasten de paarden zich in het algemeen zeer goed aan. Ze bleven in goede conditie gedurende de gehele wedstrijd. Die was in dezelfde periode als de spelen volgend jaar plaatsvinden. Aan het testevenement deden voornamelijk Japanse combinaties mee. Maar ook de Duitser Michael Jung, de Australiër Andrew Hoy en de Britse William Fox-Pitt kwamen er voor naar Japan.

Maximale inspanning

De omstandigheden waren volgens de zogenaamde Wet Bulb Globe Thermometer (WBGT) regelmatig uitdagend, met temperatuurgemiddelden van 32-33°C. De verzamelde gegeven, zoals hartslag, bloedwaardes en temperatuur, lieten zien dat van de paarden bijna de maximale inspanning werd gevraagd. Het rapport van de FEI benadrukt daarom de noodzaak om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Dat betekent dat de organisatie onder meer rekening moet houden met de lengte van het crossparcours en het tijdstip van de wedstrijd. Een beslissing hierover moet het Tokyo Organising Committee nog nemen.

Voorbereidingen

‘De resultaten van dit onderzoek spelen een grote rol in de beslissingen die wij nemen ten behoeve van zowel de atleten als de paarden,’ aldus FEI veterinair Göran Akerström. ‘De deelnemers en de landelijke ruitersportbonden krijgen de uitslagen van het onderzoek ook. Zij kunnen hier in de voorbereidingen op de Olympische Spelen rekening mee houden.’ In ieder geval zullen er voor de paarden stallen met airconditioning beschikbaar zijn. Bij beide hippische arena’s (Bajikoen en Sea Forest) kunnen de combinaties ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat trainen bij kunstlicht. Daarbij kunnen de ruiters met hun paarden constant verkoeling zoeken in speciale tenten en gebruikmaken van ventilatoren en mobiele koelingsruimtes. De resultaten van het onderzoek vind je hier. Foto: FEI / Yusuke Nakanishi