Dana van Lierop - Johnny Cash
Observatiewedstrijd Ermelo 2021
© DigiShots
Dana van Lierop - Johnny Cash Observatiewedstrijd Ermelo 2021 © DigiShots

Dana van Lierop over Johnny Cash: ‘Dit is echt bizar’

Algemeen

Dana van Lierop kan nog steeds genieten van haar topweek in Hongarije. De 25-jarige dressuuramazone boekte goede resultaten in Pilisjászfalu, onder de rook van Boedapest. Met name de scores met haar Fries Johnny Cash maakten haar trots. “Dit is echt bizar”, zegt ze tegen Hoefslag.

Advertisement

Met 13 paarden was Dana van Lierop op deze internationale wedstrijd in Hongarije. De paarden op transport, Van Lierop in het vliegtuig. “Dat was wel een beetje raar. Ik reis liever met mijn paarden mee, maar zo ging het ook goed. Ik moest wat coronatestjes doen en je moet een verklaring hebben wat je in Hongarije komt doen. Vanwege het EK voetbal zaten er veel voetbalsupporters bij mij in het vliegtuig, maar eenmaal daar viel het wel mee.”

Met de 10-jarige Johnny Cash won ze in Hongarije vervolgens de Prix St. Georges en de kür op muziek in de Inter I met 71,177% en 75,045%. “Echt heel goed. Johnny Cash is ook zo’n ontzettend gaaf paard. Hij heeft een instelling van 12 op de schaal van 10. Het is een karakterpaard. Niet iedereen op stal kan er ook zomaar mee overweg, hij vindt je leuk of niet. Dat maakt de band die ik met hem heb specialer.”

In de smaak bij de jury

Van Lierop moest tijdens de wedstrijd wel dealen met hoge temperaturen. “Het was ontzettend warm. We moesten de paarden veel koelen en zorgen dat ze weinig inspanning hadden om de wedstrijden heen. Maar het management was op orde en Johnny Cash heeft zich er super doorheen geslagen. De PSG was echt goed en de kür was heel sterk. We hebben heel technisch kunnen rijden en het was helemaal op de muziek. Zo knap. En bedenk dan dat hij waarschijnlijk op alle onderdelen nog zeker een half punt of een heel punt beter kan gaan scoren in de toekomst. Hij viel echt in de smaak bij de jury.”

Verschil met een warmbloed

En dat met een Fries. Een opvallende verschijning daar in Boedapest. “Zijn galop was zo goed. Wat het verschil is met een warmbloed? Ze zijn koeler in het hoofd. Er komt met Johnny Cash echt een hengst van de vrachtwagen, maar hij schreeuwt niet, maakt geen stampij en blijft gewoon rustig. Ieder goed paard is gevoelig, daar ben ik van overtuigd, maar hij is er gewoon. Hij vertrouwt mij als hij toch iets eng vindt.”

Van Lierop is altijd al fan van Friezen geweest. “Zo veel behang, die manen, het complete plaatje. Ze zijn zo mooi. Het zijn echt koninklijke paarden. Ik ben de eigenaar Ted Kop Jansen ook echt dankbaar dat ik Johnny Cash mag rijden. In principe is alles te koop, dat maakt de toekomst wat onzeker. Maar Johnny Cash heeft veel talent voor het zwaardere werk. Het NK dressuur staat dan ook zeker op mijn bucketlist.”

Door: Robert Hüsken