Puck Buijnsters en Wielbraek's Fredje © Nell Versteijnen
Puck Buijnsters en Wielbraek's Fredje © Nell Versteijnen

NK eventing jeugd I goud voor Buijnsters en Venderbosch

Algemeen

Het Nederlands eventingkampioenschap voor de jeugd was dit weekend onderdeel van de internationale eventingwedstrijd in Renswoude. Het NK voor de Junioren was onderdeel van de CCI2*-L wedstrijd, de Young Riders gingen de strijd aan in de CCI3*-L.

Advertisement

Bij de junioren ging Puck Buijnsters van start tot finish aan de leiding. Bjinse Venderbosch prolongeerde bij de Young Riders zijn nationale eventingtitel.

Junioren

In het NK voor junioren kwamen 20 combinaties aan de start. Puck Buijnsters legde de basis voor haar eerste nationale titel op haar verjaardag. Op de dag dat ze 18 werd nam ze in de dressuur meteen al de leiding met haar 13-jarige ruin Image of Roses. Met een foutloze cross bleef ze bovenaan in het tussenklassement na twee onderdelen. Sterre van Houte volgde haar met Giant Prospect BB. Kampioene van 2020 Kristy Snepvangers stond toen derde.

De ontknoping vond plaats in de springpiste. Sterre van Houte maakte twee springfouten, waardoor ze naast het podium kwam te staan. Puck Buijnsters kon zich op de laatste dag slechts één springfout permitteren om goud te behalen. Toen op de voorlaatste hindernis de balk viel, werd het slot van het kampioenschap toch nog even heel spannend. Maar Buijnsters hield het hoofd koel en mag zich Nederlands kampioene bij de junioren noemen. 
Het zilver ging naar Leida Naber en Fulco. Hun dressuurscore, goed voor de zesde plek, werd door een foutloze cross en springproef ook hun eindresultaat. Kristy Snepvangers mocht de bronzen plak ophalen met haar paard Galante, met haar andere troef Gaelic Lad werd Kristy knap vierde.

Young Riders

Bij de Young Riders ging het klassement, met daarin 9 deelnemers, tijdens de wedstrijd flink over de kop. De drie beste combinaties van de dressuur, Mara van de Ven met Lexington vd Vinkenhof, Maartje van Riel met Eppo en Thierry van Reine met Classic Royetta reden de wedstrijd niet uit.

Door een foutloze cross met zijn 12-jarige vosruin Vesuve d'Aveyron, kon Bjinse Venderbosch doorschuiven naar de eerste plaats in het tussenklassement. Ook Jade Woeltjes reed met The Joker een foutloze cross en ze mocht met ruim een balk achterstand op Bjinse aan het afsluitende springparcours beginnen. Beau Posthumus en Smokie begonnen vanaf de derde plek aan de laatste uitdaging. Zowel Beau als Jade maakten een springfout, waardoor Bjinse zich twee balken kon permitteren voor prolongatie van zijn titel bij de Young Riders. Deze balken vielen op hindernis 4, de insprong van de dubbel, en op hindernis 8, de driesprong. Onder grote druk wist Bjinse de rest van het parcours zonder fouten af te leggen en reed met slechts wat tijdsoverschrijding over de finish. Daarmee was het podium bij de Young Riders een exacte kopie van het NK-podium van 2020. Voor Bjinse Venderbosch is dit inmiddels al zijn vierde gouden plak; in 2017 en 2018 behaalde hij de titel bij de junioren en in 2020 bij de Young Riders.

Bron: KNHS

Foto: Nell Versteijnen