Marijke Zomer met haar paarden
Marijke Zomer met haar paarden

Kijktip: ‘Besmet: het verhaal van paardenfokker Marijke Zomer’

Algemeen
Advertisement
Doodgeboren veulens, zieke paarden, het is de realiteit in de paardenwereld door zeer besmettelijke ziektes als rhino en droes. Paardenfokker Marijke Zomer uit Hengelo strijdt al meer dan drie jaar voor een meldplicht van dit soort ziektes. RTV Oost journalist Mirjam Haven volgde Marijke een klein jaar en maakte de documentaire €˜Besmet'.

Onvermoeibaar

Niet iedereen zit te wachten op de openheid waar Marijke voor strijdt, maar ze zet onvermoeibaar door. De paardenfokster en haar man kregen het de afgelopen jaren flink voor hun kiezen. Paarden werden ziek en het kostten handenvol geld om ze weer beter te krijgen. Hun stal ging in quarantaine en 2 van Marijkes lievelingsmerries moesten noodgedwongen verkocht worden. Daarbij kwam in maart nog eens de grote uitbraak van de besmettelijke ziekte rhino.

Bijzonder inkijkje

De documentaire €˜Besmet: het verhaal van paardenfokker Marijke Zomer' gaat over passie voor het vak en geeft een bijzonder inkijkje achter de schermen van de paardenfokkerij. Je kan ‘Besmet’ in 3 delen (7, 8 en 9 mei) bekijken op het YouTube-kanaal van RTV Oost. De hele documentaire wordt op 8 mei (17.30 uur) uitgezonden op TV Oost. De uitzending wordt elk uur herhaald. Bron en foto: persbericht