Alana Kenson met Ketchy L.
Alana Kenson met Ketchy L.

Alana Kenson: “Je laat een paard niet zomaar vallen”

Algemeen
Advertisement
Vorig jaar augustus kocht Alana Kenson de 5-jarige merrie Ketchy L (v. Expression). Een paar maanden later was de merrie stokkreupel. Ondanks de opmerkingen van anderen heeft de amazone er geen moment aan gedacht om de merrie weer te verkopen. “Een paard is geen product dat je zomaar wegdoet”, vindt ze.

Goede indruk

Voordat Kenson Ketchy kocht had ze een verzorgpaard. “Daarbij was ik altijd afhankelijk van de eigenaar, ik moest het altijd vragen als ik iets wilde doen. Dat wilde ik niet meer, dus vandaar dat ik op sporthorses ben gaan kijken. Ik kwam Ketchy voor de tweede keer in twee jaar tegen. Ik dacht: als ze nu niet van mij wordt, dan weet ik het ook niet meer. Toen ik bij haar ging kijken zag ik gelijk dat zij alles is wat ik zocht in een paard. Nadat ze goedgekeurd werd heb ik haar dus mee naar huis genomen.”

Hogere sport

Bij de aankoop van de merrie had de amazone haar doelen duidelijk voor ogen. “Ik wilde wel graag hogerop in de sport komen. Dat is natuurlijk van iedereen wel een droom. Maar bovenal wilde ik een paard waarmee ik heel veel lol kon hebben. In eerste instantie zocht ik een paard waarmee ik als het ware zonder zadel en zonder hoofdstel het bos in kon. Ketchy is wel een stuk sensibeler dan ik dacht, maar ze is echt ontzettend lief. Dan maar lekker trainen in de bak samen en daar lol in hebben”, vertelt Kenson.

Ineens kreupel

Bij de keuring werd al wel aangegeven dat er een bemerking op de voorpezen was. Die waren iets gevoelig, waardoor er nooit intensief met Ketchy kon worden gesprongen. “Dat was dan ook niet mijn plan, dus vond ik het oké. Ketchy en ik zijn een tijdje aan de slag gegaan, tot ik haar op 10 december stokkreupel uit haar stal haalde. Ik was helemaal in paniek, voor mij is ze mijn eerste paard. De dierenars kwam en zei dat er een peesblessure aan één been zat. Tot vorige maand ben ik aan het koelen geweest en heb ik me gefocust op dat ene been. We mochten uiteindelijk weer stappen en later ook draven en weer opbouwen in de bak.”

Niet één, maar twee

Toch zat het Kenson nog niet helemaal lekker. Er leek toch iets niet helemaal goed te zijn. Daarom ging ze alsnog met Ketchy naar de kliniek. “Daar hebben ze me erop gewezen dat de blessure niet aan één been zit, maar aan twee. Ik vond het echt heel zielig voor haar. Als de eerste dierenarts beter had gekeken, dan hadden we een hele hoop van deze ellende kunnen voorkomen. Het is zonde hoe het gelopen is, maar één ding is zeker: ik doe haar nooit meer weg. Veel mensen zeiden tegen me dat ik haar altijd nog kon verkopen, maar daar wilde ik zelf niks van weten.”

Grote beslissing

“Ik vind dat je een paard voor het leven hebt”, stelt ze. “Je maakt een grote beslissing als je eraan begint. Ik vind dat je een paardje niet zomaar kunt laten vallen. Zij gaan voor jou door het vuur, dus dan moet je hetzelfde voor je paard doen. Het is een levend dier, niet een product dat je zomaar weer wegdoet. Natuurlijk is dit ook moeilijk voor mij, zeker omdat ik geneigd ben overal het negatieve van in te zien. Maar Ketchty is echt mijn wonderpaard. Elk goed momentje maakt me blij, zij houdt me op de been. Ik wilde haar ook liever niet op stal zetten, zo’n jong, energiek en sensibel paardje. Het zou zoveel makkelijker zijn als ik het haar gewoon kon uitleggen.”

Lol maken

“Ketchy heeft echt een enorme looplust, dus het zit er wel in. Daarnaast is ze hartstikke lief en doet  ze geen vlieg kwaad. Waar ik me nu op focus is dat ze weer beter wordt. Ik zal er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Daarna doen we wat gaat, en als het niet gaat dan niet. Als de hogere sport geen optie is dan gaan we lekker lol maken met zijn tweeën. De komende tijd gaan we elkaar gewoon beter leren kennen, we zijn natuurlijk ook pas een half jaar samen. Er is nog veel over elkaar te leren”, besluit de amazone. Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit Alana Kenson [adrotate group=”122”]