Column Jacob Melissen (7 jan)

Algemeen

Voor mij echter is de meest belangrijke Nederlander in de hippische wereld Frank Kemperman. Anky staat voor mij dan twee en Sjef Janssen drie. Kees Visser neemt wat mij betreft de vierde plaats in. Ex aequo op de vijfde gevolgd door Albert Jansen (BMC), Wim van der Leegte (VDL Groep) en Ger Visser (Eurocommerce), vanwege hun inspanningen als sponsor van evenementen en ruiters. Op de achtste plek staat bij mij Wypke van de Lageweg en als negende zou Rob Ehrens niet misstaan. Iemand die zeker in de top 40 had behoren te staan, maar zichzelf als hoofdredacteur van deze lijst heeft laten schrappen, daarmede ook de onbetrouwbaarheid en subjectiviteit van deze top 40 volledig helder makend, is Ton Corbeau, die met zijn wekelijkse columns in dit blad wel degelijk een enorme invloed heeft. Daarom zet ik hem als tiende. Henk Nijhof, Jan Greve, Jeroen Dubbeldam, Martien van den Heuvel, Gerrit Jan Swinkels, Paul Hendrix, Henk Rottinghuis, Gerda Verburg, Johan Lokhorst en Jan Tops staan bij mij ergens in volstrekt willekeurige volgorde tussen de elfde en twintigste plek.

Advertisement

Top veertig

‘Iedere lijst is arbitrair, vooral als je appels met peren vergelijkt, zoals gebeurde in het kerstnummer van de Hoefslag met de top veertig van hippische personen.

 Het is volgens mij niet juist dat Edward Gal die eerste plaats inneemt. Niet omdat ik hem die eerste plaats niet gun, dus Edward: hartelijk gefeliciteerd! Maar ondanks het gegeven dat hij op dit moment de meest succesvolle Nederlandse dressuurruiter is, behoort naar mijn mening het hippische icoon Anky, dankzij optredens in diverse reclamespots, tv-programma’s en een regelmatige column in de grootse krant van Nederland, boven hem te staan.

Dat de samenstellers mij met een 39ste plaats in hun top 40 hebben opgenomen maakt €“ hopelijk niet alleen mij €“ duidelijk uit welke losse pols zij de 40 namen uit de hippische mouw hebben geschud. Gaan we naar de paarden, dan is het eenvoudiger. Dan staat Totilas op nummer één, gevolgd door Salinero en Parzival. Libero H staat nog op vier, gevolgd door Okidoki. Hamlet, de vader van Hickstead, op zes. Op de zevende plaats ga ik Blauwendraad’s O’Brien plaatsen. Concrex Oncarlos staat achtste en Manno op negen. Om onomstotelijk aan te tonen dat ook deze persoonlijke top tien niet deugt, zet ik VDL Groep Utascha SFN op plaats tien.

Jacob Melissen