foto: Remco Veurink
foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Tropische temperaturen: Verliezen door zweten aanvullen

Algemeen
Advertisement
Aan het einde van deze week worden tropische temperaturen verwacht. Wij kunnen heerlijk genieten van het warme zomerweer, maar onze paarden kunnen hun warmte moeilijk kwijt bij hoge temperaturen. Zorg dat je paard op het heetste gedeelte van de dag de mogelijkheid heeft om in de schaduw te staan onder bomen of in een schuilstal. Het beste is om te gaan rijden tijdens het koelere gedeelte van de dag. Desondanks zal je paard toch extra zweten bij warm weer. Hoe kun je deze verliezen weer aanvullen?
Verliezen tijdens zweten
Zelfs als paarden niet hoeven te werken zal de waterinname verdubbelen tijdens warm weer. Dit kan oplopen tot 50 liter water per dag. Zorg dus voor voldoende vers water in de weilanden, paddocks en op stal. Zogende merries hebben ook extra behoefte aan water, omdat zij water gebruiken voor de melkproductie en warmteverlies. Tijdens het zweten verliezen paarden grote hoeveelheden vocht, maar ook mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Deze mineralen zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam; tekorten hebben invloed op de zenuw- en spierwerking. Deze verliezen kunnen worden aangevuld door elektrolyten. Vooral paarden die zwaar moeten presteren hebben baat bij dagelijkse aanvulling van elektrolyten om uitdroging te voorkomen. Om optimaal te profiteren van de toegediende elektrolyten moet het paard water drinken.
Extra zout
In het dagelijkse rantsoen van een paard zit over het algemeen voldoende kalium, maar weinig natrium (zout). Daarom is het beschikbaar stellen van een zoutblok belangrijk om aan de natriumbehoefte te voldoen. Lees meer over verliezen tijdens zweten. Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant & Columniste VoerVergelijk.nl) Meer over de auteur: Marike Jacobs is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie schreef Marike o.a. artikelen voor PaardenSport en verder werkt ze als stalmedewerker op een pensionstal. Mennen is haar favoriete tak van de paardensport, maar voeding en verzorging, en het waarborgen van de €˜happy athlete' vanuit dat oogpunt, hebben de meeste aandacht. VoerVergelijk.nl brengt iedere week op de site van de Hoefslag een voedingsverhaal met nuttige tips. VoerVergelijk is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kan een bezoeker paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. (Foto: Remco Veurink)