Het is weer de tijd dat de meeste veulens geboren worden. Foto: Remco Veurink
Het is weer de tijd dat de meeste veulens geboren worden. Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Mogelijk verband tussen autisme en dummyveulen syndroom

Algemeen
Advertisement
Een groep veterinaire onderzoekers gaat een samenwerkingsverband aan met collega’s uit de humanitaire geneeskunde in een onderzoek naar een vreemd verschijnsel bij pasgeboren veulens waarbij de veulens symptomen van autisme vertonen. Momenteel staat dit verschijnsel nog bekend als het dummy syndroom. De dieren lijken afstandelijk, herkennen de moeder niet en hebben geen interesse in drinken. ‘Dit vreemde gedrag vertoont gelijkenissen met autisme bij kinderen,’ aldus veterinair professor John Madigan. Er zijn duizenden potentiële oorzaken voor autisme, maar er is één symptoom dat bij alle kinderen met dit probleem terug komt: ze zijn allen afstandelijk.’ Eerder onderzoek zou hebben uitoegewezen dat zuurstofgebrek bij de geboorte een belangrijke oorzaak voor het verschijnsel zou kunnen zijn, maar zuurstofgebrek zorgt meestal voor permanente schade, terwijl de meeste veulens met het dummy syndroom uiteindelijk zonder verdere gezondheidsproblemen overleven.

Geboortekanaal

Volgens de onderzoekers ligt het probleem wellicht bij de psychische druk van het geboorteproces: ‘Een veulen is een prooidier, dus slechts een paar uur na de geboorte moet het al in staat zijn om te kunnen rennen. Tussen de tijd dat het veulen in het geboortekanaal zit en de uiteindelijke geboorte, moet er dus een soort ‘knop’ omgaan, waarbij de veulen de merrie herkent, gaat drinken en pogingen doet om in de benen te komen. Wij geloven dat het betreden van het geboortekanaal een belangrijk moment is voor de veulen, waarbij het lichaam herkent dat het actief moet worden. Het dummyveulen syndroom komt echter het meeste voor bij veulens die bij een keizersnee of een extreem snelle geboorte ter wereld komen. Misschien slaan deze veulens daarom die belangrijke stap over. Daarbij denken wij dat de aanmaak van neurosteroïden, de stof waardoor veulens rustig blijven in de baarmoeder, hiermee te maken heeft. Onderzoek heeft al uitoegewezen dat het toedienen van een neurosteroïde stof genaamd allopregnanolone bij gezonde veulens kan zorgen voor een tijdelijke ‘dummystaat’. Ondertussen is al ontdekt dat de symptomen van het syndroom kunnen worden verminderd door een zacht touw om de buik van het veulen te leggen, waardoor momenten van druk het geboortekanaal imiteren. Hierdoor gaat het veulen liggen en lijkt in slaap te vallen. Na zo’n twintig minuten, de gemiddelde tijd van een veulen in het geboortekanaal, komen de meeste veulens plotseling overeind en vertonen weer normaal gedrag.

Theoretisch verband

Volgens de onderzoekers zou er echter ook een mogelijk verband kunnen zijn tussen het dummyveulen syndroom en autisme, waarbij de symptomen variëren van moeilijkheden met sociale interacties, verbale en nonverbale communicatie en zenuwtrekjes. Volgens de wetenschappers zijn de gelijkenissen tussen menselijk autistisch gedrag en de symptomen bij dummyveulens treffend. Recent onderzoek zou eveneens een stijging van neurosteroïden bij kinderen binnen het autistisch spectrum hebben vastgelegd. Studies moeten verder uitwijzen of bepaalde vormen van neurosteroïden verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van het syndroom. Tot die tijd blijft de mogelijke gelijkenis tussen autisme en het dummy syndroom slechts een theorie. Hoefslag/Horsetalk Foto: Remco Veurink