Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Zomertips: extra maatregelen als het warm is

Verzorging Opvallend

De komende dagen wordt het erg warm. Voor mensen die met paarden bezig zijn, vraagt dat om extra maatregelen. Het paardenlichaam heeft een grote inhoud in verhouding tot het huidoppervlak, waardoor ze hun warmte moeilijk kwijt kunnen. Bovendien zorgt de fermentatie die in de blinde en dikke darm plaatsvindt voor veel lichaamswarmte. Houd de volgende punten in de gaten om hittestress te voorkomen.

Advertisement

Tijdstip van beweiden en schaduw

Veel Nederlandse weiden zijn simpele grasoppervlakten, zonder bomen. Daarom is het vaak onverstandig om paarden op het heetste moment van de dag op zo’n weiland te zetten. Zorg voor schaduw door middel van bomen, hoge struiken of een schuilstal/afdak.

Water

Zeker bij tropische temperaturen is het van belang dat paarden constant fris, koel water beschikbaar hebben. In de zon wordt het water in bakken op de wei snel warm en loopt de kwaliteit snel terug. Ververs water in de wei gedurende warme periodes minimaal elke dag en houd in de gaten of je paard genoeg drinkt.

Elektrolyten

Als een paard veel zweet, verliest hij naast vocht veel belangrijke mineralen. Deze zogenoemde elektrolyten (o.a. natrium, chloride, kalium) zijn noodzakelijk voor het normaal functioneren van het lichaam en moeten weer moeten aangevuld. Bij extreem zweetverlies kunnen daarvoor elektrolyten worden toegediend. Gebruik deze liefst in combinatie met water. In ons land zijn we niet gewend aan tropische temperaturen; onze paarden dus ook niet. Vaak krijgen we ook weinig kans om eraan te wennen. Kort de arbeidsduur en -intensiteit in bij hoge temperaturen en zet je paard bij voorkeur ‘s ochtends, ‘s avonds en/of ‘s nachts buiten.