Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink Foto: Remco VeurinkFoto: Remco Veurink

Vijf vragen waar een paardeneigenaar voor kan komen te staan

Verzorging De paardenrug Ondernemen

Paardeneigenaren en dierenartsen staan elke dag voor lastige beslissingen. Dierenarts Roger Lee zet de vijf meest voorkomende situaties waarin een eigenaar voor een moeilijke keus kan komen te staan op een rijtje en geeft aan welke dilemma’s er zijn.

Advertisement

1. Wanneer laat ik mijn oude paard inslapen?

Meteen een van de moeilijkste beslissingen waar je als eigenaar voor kunt komen te staan. Paarden en pony’s worden immers een soort van familie. Maar toch moet je als eigenaar de verantwoordelijkheid nemen en weten wanneer de kwaliteit van leven voor je paard zo slecht is geworden dat elke dag voor hem als een strijd ervaren wordt. Twee belangrijke gezondheidsproblemen voor oude paarden zijn gewichtsverlies en artritis. 

Een slechter wordend gebit en maag zorgt ervoor dat oude paarden uiteindelijk mager worden en spierkracht verliezen. Een zwak lijf gecombineerd met stijfheid en pijnlijke gewrichten maken het steeds lastiger voor een paard om in de benen te komen, zeker als het kouder wordt. “Ik adviseer eigenaren altijd dat het beter is om een paard in te laten slapen terwijl het nog plezier heeft in het leven. De meeste mensen kennen hun paard goed en weten wanneer de tijd daar is. Als je te lang wacht, loop je het risico dat je het dier voor je eigen plezier in leven houdt en niet het welzijn van het paard zelf voor ogen houdt.”

2. Koliekoperatie of niet?

Meer dan 80% van de koliekgevallen gaat over met alleen pijnstillers en maagontspanners. Een klein deel overleeft het niet zonder een operatie. Koliekoperaties moeten echter snel plaatsvinden, voordat de schade aan de darmen te groot is. 

Eigenaren moeten dus snel beslissen of ze tot opereren willen overgaan of niet. Hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans van slagen is. De redenen om niet te opereren hebben meestal te maken met de leeftijd van het dier en met de kosten. Heeft een paard al andere gezondheidsproblemen, dan kan een operatie teveel zijn. De kosten van een operatie variëren heel erg, maar een operatie alleen al kost zo’n 3000 euro. Daar komen dan eventuele intensive care-kosten bij, of wellicht zelfs een tweede operatie. Zelfs als je paard verzekerd is, kan het zijn dat je niet (al) deze kosten vergoed krijgt. 

3. Wanneer is een veterinaire keuring nuttig?

Paarden kunnen net zo goed een blessure opdoen of een ziekte oplopen als mensen. Een kneuzing, een bloeduitstorting, een volle kogel, een tumor, staar, elk paard zal meer gebreken krijgen naarmate het ouder wordt. Maar dat wil niet zegen dat het dier nooit door de veterinaire keuring komt. Natuurlijk, als het paard kreupel is of half blind, is het een bekeken zaak, maar de meeste gevallen zijn minder zwart-wit. 

Dan zijn de ervaring en het oordeel van de dierenarts van belang. Het belangrijkste is dat het paard wordt gekeurd om aan te geven of het geschikt is voor het doel waar het voor gebruikt wordt. De eerste pony voor een kind hoeft niet te bewegen als een Grand Prix-dressuurpaard. Ook moet de leeftijd van het paard in acht genomen worden. Een zestienjarige draaft na een buigproef niet net zo vlot weg als een zesjarige. Spat is een probleem voor een keuringspaard, maar niet voor een paard dat in de eventingsport loopt. Een jong paard mag dan gezond lijken, maar in zo’n slechte conditie zijn dat het waarschijnlijk later, in het werk, wel problemen krijgt. Al dat soort aandachtspunten moet een dierenarts in acht nemen om de koper te kunnen adviseren. En ja, ook een dierenarts is maar een mens en heeft het wel eens mis. Zijn oordeel is geen garantie.

4. Laat ik een mri-scan maken?

Een ‘magnetic resonance imaging’, oftewel mri- scan, toont anders dan een röntgenfoto waarop je de botten kunt zien, de weefsels van het lichaam. Een mri-scan is veel gedetailleerder; ook pezen, kraakbeen en gewrichtsbanden kunnen bestudeerd worden; juist die gedeelten van het paardenlichaam dus waar zich problemen voordoen bij kreupelheid. Maar scans zijn duur. Alleen al de twee voorvoeten scannen kost zo’n 1000 euro.

 Vaak worden dus eerst röntgenfoto’s gemaakt, en als daaruit geen diagnose gesteld kan worden, adviseert de dierenarts een mri-scan. Een mri-scan zal vrijwel zeker uitwijzen waar de kreupelheid van je paard uit voortkomt en hoe groot de schade is. Het is echter nog altijd slechts een diagnose, geen behandeling. Pijnstillers, steroïde injecties en rust zijn waarschijnlijk de enige remedies en die had de dierenarts ook wel voorgeschreven zonder mri-scan.

5. Operatie aan kissing spines: ja of nee?

Je paard is niet meer lekker voorwaarts en begint te bokken als je doorzet. Je hebt het zadel laten nakijken en röntgenfoto’s laten maken. De ruggenwervels staan wel erg dicht bij elkaar en sommige uitsteeksels lijken elkaar zelfs te raken. Wat nu? Het probleem is dat je nooit zeker weet of je paard inderdaad last heeft van kissing spines. Een ruggenwervel is altijd in beweging. Het kan ook zijn dat je paard zich alleen maar misdraagt. 

Rugpijn is een lastige diagnose. Een mogelijkheid is om een kleine hoeveelheid steroiden in te spuiten in het verdachte dorsal spinous process (DSP). Als het paard dan veel beter presteert, is de kans groot dat er inderdaad een rugprobleem is. Houdt de verbetering niet aan, dan kan er overgegaan worden tot een operatie. Tegenwoordig wordt een rugoperatie vaak uitgevoerd terwijl het paard staat. Het slagingspercentage is 80%. 

Foto: Remco Veurink