Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Top 10 2022: 1 Top 10 duurst verkochte paarden ooit

Algemeen Opvallend

Paardensport kan een van de meest lucratieve ter wereld zijn. De ruiter én het paard moeten dan wel exceptioneel goed zijn. Denk aan de op handen zijnde Rolex Grand Slam, waar Scott Brash een miljoen dollar op kan strijken met zijn topper Hello Sanctos. Ook in de rensport gaat het om grote bedragen. American Pharoah rende in drie races -hoe lang zouden die in totaal duren, tien minuten?- bijna drie miljoen dollar bij elkaar. We hebben het dan wel over de Triple Crown. Maar ook bij rodeo’s, in de top dressuursport en in rijpaardrubrieken kan het prijzengeld aardig oplopen. En dan hebben we het nog niet over het fokken van paarden. Voor de tien paarden hieronder, de ‘duurst verkochte paarden ooit’, werden torenhoge bedragen neergeteld. Sommige van hen verdienden hun aankoopbedrag dubbel en dwars terug, andere bleken vooral gebakken lucht.

Advertisement

1. Fusaichi Pegasus: 70 miljoen dollar

Deze volbloed was een opmerkelijk renpaard. Hij won de Kentucky Derby in 2000. Uit negen starts won hij zes keer en werd hij twee keer tweede, met een totale winsom van $1,994,400. Daarna werd hij de meest populaire dekhengst sinds Shareef Dancer én de hengst met het hoogste dekgeld. Coolmore Stud (Ierland) kocht hem in 2000 voor een geschat bedrag van 70 miljoen dollar. Zijn dekgeld bedroeg in het begin 150.000 dollar, maar zijn kinderen bleken niet half zo goed als hij zelf. Nu kost een dekking nog maar 7000 dollar.

2. Shareef Dancer: 40 miljoen dollar

Met een winsom van nog geen 250.000 dollar was Shareef Dancer een middelmatig renpaard (3 wins en 1 tweede plaats uit vijf starts). De Emir van Dubai telde toch de lieve som van 40 miljoen voor hem neer in 1983, vanwege zijn beroemde vader Northern Dancer. De hengst voldeed aan zijn verwachtingen als dekhengst. Zijn nakomelingen wonnen meer dan twee miljoen dollar. Hij is de moedersvader van kampioen Dubai Millennium.

3. Totilas: 21 miljoen dollar

Het duurste dressuurpaard ooit, dat is natuurlijk Totilas. Hij brak met Edward Gal alle records in zijn sportcarrière en was het eerste paard dat hoger scoorde dan 90%. Daarna kocht Schockemöhle hem voor naar verluidt 21 miljoen dollar. De rest van het verhaal is bekend.

4. The Green Monkey: 16 miljoen dollar

Hij heeft het record voor het hoogste bedrag dat ooit op een veiling werd neergeteld voor een paard. Ook The Green Monkey stamt van Northern Dancer; rennen zou in zijn genen verankerd moeten zitten. Maar als renpaard was The Green Monkey een drama. Hij liep drie races en werd één keer derde. Dat bracht niet meer dan een dikke 10 mil op. Ook als dekhengst (dekgeld 5000 dollar) presteerde hij ondermaats.

5. Palloubet d’Halong: 15 miljoen dollar

Dan komen we bij het duurste springpaard allertijden en ook nog een ruin. Met de Zwitserse amazone Janika Sprunger spreidde Palloubet d’Halong (foto) zijn enorme springtalent ten toon, waarna Jan Tops 15 miljoen voor hem neergeteld zou hebben. Niet zijn echtgenote Edwina Tops-Alexander ging hem rijden; de koop was in opdracht van de Qatarese federatie. De vos wordt na een ruiterwissel met redelijk succes uitgebracht door Bassem Hassan Mohammed.

6. Seattle Dancer: 13,1 miljoen dollar

Seattle Dancer was nog maar een jaarling toen hij dit fenomenale bedrag opleverde op een veiling. Ook zijn eigenaar kocht een droom, gebaseerd op de geweldige afstamming van de jonge hengst: zijn vader is de Britse Triple Crown-winnaar Nijinski. Als renpaard kwam hij redelijk aan de verwachtingen tegemoet, met twee overwinningen. Als vaderdier maakte hij meer naam. 37 van zijn kinderen wonnen een klassieker. Met racen én dekken verdiende Seattle Dancer ruim 180.000 dollar.

7. Meydan City: 11,7 miljoen dollar

Nog een paard dat niet kon voldoen aan de hoge verwachtingen. De Emir van Dubai kocht hem in 2006 en nog altijd heeft hij geen race gewonnen. Hij liep slechts een schamele 1.360 dollar bij elkaar€¦

8. Snaafi Dancer: 10,2 miljoen dollar

Niet alle paarden met ‘Dancer’ in hun naam kunnen hard lopen. Snaafi Dancer kwam niet eens op de renbaan; hij zou té langzaam zijn om ook maar in training te zetten. Daarnaast bleek hij ook nog eens onvruchtbaar. Ruim 10 miljoen dollar down the drain, jammer voor de Emir van Dubai.

9. Jalil: 9,7 miljoen dollar

In 2006 werd de Amerikaanse volbloed Jalil verkocht, eveneens aan het syndicaat van de Emir van Dubai, Godolphin Racing. Jalil bleek wel een iets betere aankoop dan zijn leeftijdgenoot Plavius. Hij won in elk geval een race in de twee jaar dat hij zich op de renbaan vertoonde, waarmee zijn winsom op ruim drie ton uitkwam voordat hij in 2008 met racepensioen ging.

10. Plavius: 9,2 miljoen dollar

Ja, en daar is dan Plavius. Ook hij kwam in 2006 in Arabische handen, Godolphin Racing van de vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. De nu negenjarige ruin liep dertien races, waarvan hij er twee won, en drie keer werd geplaatst, wat hem de schamele winsom van nog geen 42.000 dollar opleverde. In zijn laatste race kwam hij niet verder dan een dertiende plek. 

Amazingmillionfacts/Hoefslag 

Foto: Remco Veurink