Afbeelding

Van der Endt krijgt paarden terug; nu Coomans nog

Algemeen
Advertisement
De voorzieningenrechter in Breda heeft uitspraak gedaan in het kort geding dat Jancees van der Endt had aangespannen om het executoriaal beslag en de bewaring van de paarden Johnny Cash en Goya. Volgens de rechtbank heeft gerechtsdeurwaarder Francine Meijerink onvoldoende weten te overtuigen dat de beide paarden niet aan Van der Endt maar Moniek Valk toebehoren. Na een belangenafweging van beide partijen is de rechter tot de conclusie gekomen dat het aannemelijk is dat Johnny Cash en Goya Van der Endts paarden zijn.

Beslag op paarden en goederen Moniek Valk

Op 8 augustus legoede gerechtsdeurwaarder Meijerink in opdracht van de dames Jannink en de Regt-Hulsebosch beslag op diverse paarden en goederen die te linken zijn aan paardenhandelaar Moniek Valk. Jannink en Hulsebosch waren eerder door de rechtbank van Breda in het gelijk gesteld in een zaak tegen Moniek Valk over een verkocht paard. Als financiële genoegdoening voor de door Jannink en Hulsebosch  geleden schade zouden de bij Moniek Valk in beslag en in bewaring genomen paarden en goederen begin september openbaar verkocht worden.

In training bij Valk en Mangnus

Maar enige tijd na de in de beslagname meldde Van der Endt zich, vergezeld door zijn raadsheer Mr Luc Schelstraete, bij Meijerink met de mededeling dat twee van de paarden van hem zijn en alleen voor training bij Moniek Valk en haar parToener Gilbert Mangnus op stal stonden. In het kort geding dat twee weken geleden plaatsvond in Breda beargumenteerden gerechtsdeurwaarder Francine Meijerink en haar opdrachtgevers --bijgestaan door Mr Annemarie van Toorn-- middels een Facebookpost van Moniek Valk dat de beide in beslag genomen paarden van de paardentrainster zijn.

Vandaag nog de paarden terug

Maar dat kan niet dienen als bewijs, vond de voorzieningenrechter. Daarnaast hebben de gedaagoede partijen ook nooit persoonlijk aan Moniek Valk om enig bewijs van eigendom gevraagd. Ook het argument dat de eigenaar van het stallencomplex waar Valk stallen huurt Johnny Cash en Goya aanwees als paarden van Valk valt niet onder een bewijs van eigendom, aldus de rechter. Daarentegen vindt de rechter dat Van der Endt ‘onbetwist heeft gesteld’ de fokker van Johnny Cash te zijn en dat het dus logisch is dat een koopovereenkomoest dus niet bestaat. Dit in combinatie met de door Van der Endt overlegoede stukken over het eigendom van beide paarden maakte het voor de voorzieningenrechter voldoende aannemelijk dat de paarden daadwerkelijk van Van der Endt zijn. Het beslag en de gerechtelijke bewaring van beide paarden moet worden opgeheven, besliste de voorzieningenrechter en Van der Endt behoort zijn paarden vandaag nog terug te krijgen. Gebeurt dat niet dan moeten Meijerink en de andere gedaagoeden een dwangsom 500,- euro per persoon per dag betalen met een maximum van 50.000,- euro.

Ook Tim Coomans strijdt tegen deurwaarder

Maar Van der Endt blijkt niet de enige persoon die ageert tegen de handelswijze van gerechtsdeurwaarder Meijerink. Ook trainer, handelaar en hengstenhouder Tim Coomans trof Meijerink vorige week bij dezelfde voorzieningenrechter. Net als Van der Endt stelt namelijk ook Coomans dat Meijerink die bewuste 8 augustus beslag heeft gelegd op een paard dat nog in zijn eigendom is. De uitspraak van dit kort geding wordt volgende week verwacht. Tim Coomans en zijn advocaat onthouden zich, zolang de zaak onder de rechter is, van commentaar. Deurwaarder Meijerink wenste in verband met de privacy van haar cliënten niet inhoudelijk op de zaken te reageren. Mr Annemarie van Toorn heeft vooralsnog geen gehoor gegeven aan een terugbelverzoek van Hoefslag. Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan