Afbeelding

Hoe leer je je afgespeende veulen netjes aan het halster mee te lopen?

Algemeen
Advertisement
Het is de periode dat de dit jaar geboren veulens van de moeder gescheiden worden: ze worden afgespeend en staan vanaf dan op eigen benen. Vaak gaat een veulen in de opfok, samen met leeftijdgenootjes, en dat is een hele goede manier om hem te socialiseren. Toch moet ook een jong veulen al van alles leren. Zoals netjes aan het halster lopen. Als we willen dat een veulen zich rustig door ons laat leiden dan zullen we hem dit gedrag moeten aanleren. Wanneer we een veulen aan het halster trekken als hij ons voorbijloopt of hem met wilde armbewegingen terug laten deinzen is de kans groot dat we een schrikreactie krijgen en vervolgens een veulen dat niet graag bij mensen in de buurt komt.

Lichaamshouding

Netjes leren lopen gaat het snelste als we zelf rustig zijn, waarbij de houding van ons lichaam en het niet vastzetten van onze adem een eerste vereiste zijn. Om duidelijk te maken wat we van het veulen verlangen is goed gedrag belonen de snelste weg. Gedrag dat iets oplevert, wordt in de toekomoest herhaald. Omdat springen, bijten en tegen mensen aanduwen, natuurlijk en vooral ook zelfbelonende gedragingen zijn, is het zaak dit gedrag zoveel mogelijk te voorkomen in plaats van het later met veel moeite te moeten oplossen.

Reageren op druk

Paarden leren snel dat de druk van het halster verdwijnt als ze afstand houden en ze eventueel ook nog voor dat gewenste gedrag een lekker voertje krijgen. Om de periode van de aanleerfase te overbruggen kunnen we een veulen tijdens het lopen bezighouden met een pluk hooi. Ook het al tevoren bedenken van een praktische oplossing voorkomt ellende. Een veulen met een overdaad aan energie is beter in bedwang te houden door twee touwen aan het halster waarbij aan iedere kant een geleider aanwezig is. De weg naar het weiland zoveel mogelijk schrikvrij maken voorkomt plotselinge manoeuvres.

Energie

Aanleren om netjes naast de eigenaar te lopen lukt het beste als het veulen tevoren zijn energie grotendeels kwijt is. Realiseer je dat wat voor ons één oefening lijkt, voor het veulen bestaat uit meerdere stappen. Een halster dragen en daar ook druk op voelen zijn twee verschillende situaties.

Stilstaan op commando

Dan moet hij ook nog leren stilstaan en stoppen op commando, leren zijn tempo aan te passen, de ruimte van de mens respecteren, enz. Pas afgespeende veulens kunnen fysiek wel flink zijn, maar in dat grote lijf schuilt nog steeds een €˜kind'. Oefen daarom vaak kleine stukjes, haal druk weg als het paard goed gedrag vertoont of beloon hem met een voertje.

Gevolgen van gedrag

Door alsmaar druk te zetten op een halster zonder die druk weg te nemen als het veulen goed gedrag vertoont, leert het dier dat het, wat het ook doet, toch geen enkele invloed en controle kan uitoefenen op wat komen gaat. En juist dat soort ervaringen, de gevolgen van zijn gedrag, zijn mede bepalend hoe het zich in relatie tot de mens ontwikkelt. Hoefslag/Debbie Rijnders