Barbara Schreuder-Wolf met Eye of the Tiger (foto: Jeroen Spool)
Barbara Schreuder-Wolf met Eye of the Tiger (foto: Jeroen Spool)

Eerste wedstrijd Hunter-Jumper Equitation Holland een succes

Algemeen
Advertisement
In de Verenigoede Staten zijn de hunter- en equitationrubrieken razend populair, en het ziet ernaar uit dat die populariteit ook naar hier overwaait. Afgelopen zaterdag werd voor de eerste keer een Hunter-Jumper Equitation Holland-wedstrijd georganiseerd, waaraan meteen al zestig combinaties deelnamen!

Clinics ter voorbereiding

De Amerikaanse Patricia van Motman uit Soest en Florence Wetzel uit Florida sloegen de handen ineen en €˜Hunter-Jumper Equitation Holland' was geboren. Door het hele land werden er clinics georganiseerd om geïnteresseerde ruiters kennis te laten maken met en voor te bereiden op deze techniek van rijden. Kort gezegd gaat het in de hunterrubrieken om het paard of de pony en wordt in de Equitation de vaardigheid van de ruiter getest. De tijd speelt geen rol, waardoor de ruiters zich kunnen focussen op een vloeiende, harmonieuze ronde waarbij ze zelf in de €˜forward seat' zitten.

Zes kampioenen

De KNHS stelde zaterdag haar terrein beschikbaar, er werd een Amerikaans jurylid ingevoel ogen en van alle kanten werd er met belangstelling naar de wedstrijd over natuurlijk e hindernissen gekeken. De zestig deelnemers sprongen twee omlopen, waarna ze met z'n allen per groep in de baan terug kwamen voor de €˜under the saddle class'. Voor elk onderdeel waren er prijzen, gevolgd door het huldigen van de overall kampioen en reservekampioen. De winnaressen waren Jantien Naber, Femke Meenhuis, Barbara Schreuder-Wolf (2x), Madeleine Brugman en Monique van den Hoeven. Voor deelnemers was het een interessante middag zonder parcourslopen en een directe start zodra je de ring betrad. Sommige pony's en paarden waren onder de indruk van de bijzondere sprongen, maar het merendeel liep fijn rond en verbeterde zich in de tweede ronde.

‘Het voelde als thuiskomen’

Het enthousiasme was groot, merkte ook Patricia van Motman. Ze vertelt: ‘Mijn telefoon, app, email€¦ It's going bananas! Zoveel complimenten. €˜Dit is het! Dit is wat we willen', hoor ik steeds. Het was fun en heel veel ruiters hebben aangegeven meer van dit soort wedstrijden te willen rijden. Voor mij voelde het als thuiskomen. Geen geschreeuw, geen gestresste ponyouders. De sfeer was heel vredig en zo moet het ook zijn. Ik was enorm onder de indruk van hoe goed iedereen hun best deed.’ Ook het Amerikaanse jurylid Angela Chovnick, die de ruiters acht uur lang beoordeelde, was enthousiast. ‘Echt geweldig deze eerste Hunter-Jumper Equitation Holland wedstrijd. Ik heb genoten van een aantal prachtige rondes met goede ruiters en goed opgeleide paarden. Er waren voor sommigen nog wel wat hobbels in de weg, zoals de galopchangementen, maar iedereen probeerde er het beste te maken. Er valt hier en daar nog wel wat te leren, maar ik heb heel veel goede, positieve dingen gezien en veel enthousiasme.’  

Tegen de stroom in

Florence Wetzel, die diverse clinics gaf, was blij met de opkomoest. ‘Zoveel mensen die ik getraind heb en die zich comfortabel genoeg voelden om naar de wedstrijd te komen. Dat gaf echt voldoening. Het is nog zo nieuw en onbekend voor ze. We zijn enorm dankbaar voor de medewerking van de KNHS, onze hoofdsponsor Horses2Fly en het aantal deelnemers. Ik heb het gevoel dat we nu op waarde geschat worden.’ ‘Er is nu interesse en support. Het is een €˜true win, win win'. Winst voor de paarden, winst voor de mensen die willen blijven rijden en winst voor de business. Hoe meer mensen rijden, des te meer mogelijkheden voor iedereen. Hunter-Jumper Equitation Holland wedstrijden kunnen een reden zijn om een paard toch aan te houden. Mensen nemen eenmaal graag deel aan een wedstrijd en willen beoordeeld worden. We begonnen met tegen de stroom inzwemmen, maar na deze wedstrijd gaan we al wat meer met de stroom mee. In juni ben ik terug voor clinics en dan zal de komende wedstrijd niet lang meer op zich wachten!’ Meer info vind je op www.hjeholland.nl Bron: Persbericht Foto: Jeroen Spool