Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nieuw paard op stal? Hier een handige checklist

Algemeen
Advertisement
Er komt een nieuw paard bij jou op stal, dat kan veel stress met zich meebrengen. Iedereen moet aan elkaar wennen, zowel paard als eigenaar. Weten hoe je een nieuw paard goed kunt ontvangen is de sleutel tot een stressvrije verhuizing. Het begint allemaal bij de organisatie. Zorg dat je, voordat het paard arriveert, op de hoogte bent van waar het paard vandaan komt, wanneer hij voor het laatst is ontwormd en of dat hij een paspoort heeft.

Checklist

1. Heeft het paard een paspoort en is het up to date? Zorg dat de gegevens van de vorige eigenaar in het paspoort staat voordat de deal gesloten wordt. Het kan een nachtmerrie zijn om vorige eigenaren op te sporen. Check ook of de vaccinaties in orde zijn.

Chip

2. Is het paard gechipt? Vergeet niet om jouw gegevens door te geven.

Schoon

3. Zorg ervoor dat het schoon is voordat het paard komt. Niet alleen de stal, maar ook de borstels en attributen voor het toiletteren.

Gezondheidscontrole

4. Doe een gezondheidscontrole bij het paard, direct na binnenkomoest. Hoe zien zijn hoeven en vacht eruit? En hoe is zijn gedrag? Het is ook verstandig om zijn hartslag en temperatuur te meten, dan kun je zijn gezondheid in de gaten houden, mocht hij ziek worden.

Kennismaken met stalgenoten

5. Laat het paard rustig kennismaken met de andere paarden op stal. Je kunt hem na aankomoest eerst alleen laten staan om te wennen. Daarna zou je hem in een wei of stal dichtbij de andere paarden kunnen zetten, zodat hij ze kan zien en contact kan maken. Bouw het langzaam op en blijf in de buurt voor als het mis gaat.

Inschrijven

6. Schrijf je paard zo snel mogelijk in bij de tandarts, dierenarts en hoefsmid. Dit is belangrijk zodat in geval van nood het paard daar al bekend is. Het is ook raadzaam om de geschiedenis van het paard bij de dierenarts kenbaar te maken, bijvoorbeeld met allergieën en medicijnen.

Belangrijke papieren

7. Bewaar belangrijke papieren zoals het paspoort in veilige plek op stal bij het paard, bijvoorbeeld in een afsluitbare kluis.

Laatste bezoek

8. Maak een notitie van het laatste bezoek aan de tandarts, hoefsmid en vaccinaties en wanneer het paard weer aan de beurt is. Bron: Horse and Hound / Foto: Shutterstock