Hoefscheur
Hoefscheur Foto: Jessica Pijlman

Hoeven en hoefproblemen: hoefscheuren

Algemeen
Advertisement
De hoefsmid ziet heel wat hoeven voorbijkomen. Het ene paard heeft sterkere voeten dan de ander.  Op dit online platform zal de komende tijd de verschillende hoefproblemen de revue laten passeren. In deze eerste aflevering: Hoefscheuren.

Horizontale en verticale scheuren

Scheuren in de hoef komen geregeld voorbij in de smidspraktijk. Een hoefscheur komt nooit €˜vanzelf'.  Er zijn twee soorten: horizontale en de veel vaker voorkomende verticale. Het is belangrijk dat de hoefsmid bekijkt hoe de scheur ontstaan is en hoe diep deze is. Veel verticale hoefscheuren zijn te wijten aan te weinig onderhoud. Wachten met een bekapbeurt tot de hoef gaat inscheuren komt nogal eens voor. Hoeven groeien ongeveer een centimeter per maand. Op onze zachte Hollandse bodem slijten ze maar weinig. De voeten groeien te ver door en door het gewicht van het paard en het hoefmechanisme (uitzetten van de hoef bij elke stap) ontstaan scheuren in het te lange hoorn. De voet splijt vanaf de onderzijde steeds verder omhoog. Als de scheur te ver naar boven doorloopt, kan er zelfs kreupelheid ontstaan.

Mogelijke oorzaken

Hoefscheuren kunnen door verschillen oorzaken ontstaan: -> Overdag in een nattig weiland of paddock gevolgd door een nacht op stal in een box met vochtonttrekkende houtkrullen bezorgt menig paard hoefkloofjes. Gevolg: veel kleinere krimpscheurtjes waarbij de kans op een hoefzweer flink toeneemt. -> Ongedurige typetjes die met de benen tegen de staldeur schoppen bezorgen zichzelf weleens een hoefbeschadiging. De hoornpijpjes in de hoef raken vervormd waardoor een scheur ontstaat. Gelukkig zijn dit meestal oppervlakkige scheuren die geen speciale behandeling nodig hebben. -> Scheuren vanuit de kroonrand zijn lastiger. De hoef groeit immers vandaaruit, waardoor beschadigingen afwijkende groei geven. Zorg dat zo'n beschadiging snel door de hoefsmid gezien wordt zodat gescheurde uitgroei geen kans krijgt. -> Verkeerd bekappen of beslaan, het komt helaas nog steeds voor. De hoefwand wordt te dun gevijld, de hoefnagels zijn te dik voor de frêle wand, te kleine ijzers, te laag nagelen€¦ met scheuren als gevolg. -> Horizontale scheuren of inkepingen ontstaan doorgaans door een ongeval. Als de scheur niet diep is groeit deze meestal zonder veel problemen naar beneden uit. Diepe scheuren kunnen door het pompende hoefmechanisme wel hinder geven. Laat de hoefsmid, zo nodig samen met een dierenarts, bekijken wat nodig is.

Wat te doen?

Laat een gediplomeerde, ervaren hoefsmid het paard bekappen. Vroeger werd gedacht dat een dwars op de scheur gevijlde inkeping de scheur tot stoppen zou brengen. Dat is niet zo, het beschadigt enkel de rest van de hoef zelfs onnodig. Zoek samen met de smid naar de oorzaak van de hoefscheur. Wanneer de voet te veel gespleten is, zit er soms niets anders op dan deze met hulpmiddelen zoals een plaatje met schroefjes of een speciale hoeflijm te repareren. Een orthopedisch hoefijzer waardoor de hoefwand ontlast wordt kan in bepaalde gevallen ook helpen. Dit is specialistenwerk waarbij je geregeld met je paard op controle moet komen.   Bron: Hoefslag Foto:  Jessica Pijlman