Algemeen

foto: Shutterstock
  • aangepast 29 juni 2021 21:47

Stijgende populariteit minipaarden leidt tot toename verwaarlozing

De stijgende populariteit van minipaarden resulteert in steeds meer verwaarloosde en achtergelaten dieren. Dit wordt veroorzaakt door eigenaren die denken dat minipaarden makkelijker te verzorgen zijn dan een groot paard of pony, meldt Telegraph.

Accessoires

Kleine paardenrassen zoals Shetlanders en Falabella’s lijden steeds vaker aan ernstig overgewicht, gebitsproblemen en aan problemen met de bloedsuikerspiegel. Dit ontstaat veelal door eigenaren die niet genoeg kennis hebben om aan de behoeften van zijn huisdier te voldoen en de dieren onbewust bestempelen als €˜accessoires'.

Bewegingsruimte en voeding

Naast paarden en pony's, zijn ook minipaarden gewend om lange afstanden te lopen in het wild. Door de kleine stokmaat van de minipaarden (maximaal 86 centimeter) worden ze regelmatig in een achtertuin gehouden. Deze biedt in de meeste gevallen niet genoeg bewegingsruimte voor de dieren. Daarnaast zijn er veel gevallen waarbij de eigenaar niet op de hoogte is van de benodigoede voeding van zijn/haar minipaard. Het dieet van de dieren wordt vaak incompleet of niet in de juiste  verhoudingen voorgeschoteld, wat kan resulteren in hoefbevangenheid.

Verzamelen

€˜We zien een toename in populariteit van de minipaarden en door de kleine stokmaat zien we een groeiend aantal eigenaren met meer dan één minipaard. Meerdere onervaren paardeneigenaren beginnen de dieren te verzamelen, waardoor de kosten snel uit de hand kunnen lopen.', verteld Gemma Stanford, directeur van Welfare for the British Horse Society.     Bron: telegraph Foto: Shutterstock  

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties