Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Voorkomen van atypische myopathie

Algemeen
Advertisement
Atypische myopathie is een mysterieuze maar vaak dodelijke ziekte bij paarden, die het meest voorkomt in de lente en herfst. De ziekte verzwakt de spieren van het paard en kan tot uiting komen met plotselinge stijfheid, spiertrillingen, koliekachtige tekenen, donkere urine en een lage lichaamoestemperatuur. Het sterftecijfer ligt rond de 70%. Als eigenaar kun je maatregelen treffen om atypische myopathie te voorkomen.

Esdoorn

Onderzoekers publiceerden in 2013 een studie, zij ontdekten dat gifstoffen uit de zaden van de esdoorn waarschijnlijk de oorzaak zijn. Het onderzoek omvatte zeventien paarden uit Nederland, Duitsland en België. Het team onderzocht de weiden van twaalf paarden, en esdoorn bleek in alle gevallen aanwezig te zijn.

Schaarse weiden

Atypische myopathie is niet besmettelijk en kan paarden van alle leeftijden en soorten treffen, jonge paarden kunnen kwetsbaarder zijn. De uitbraken van deze dodelijke ziekte zijn meestal in de herfst; slachtoffers staan meestal in schaarse weiden. Zaden liggen op de grond liggen en worden dan gegeten bij gebrek aan andere beweiding. In het begin kan de ziekte erg snel gaan, waardoor sommige paarden levenloos in hun weide worden gevonden.

Voorkomen en behandelen

Als eigenaar dien je de plekken waar esdoornzaden zijn gevallen af te zetten en regelmatig de weide te controleren, om ervoor te zorgen dat de zaden van nabijgelegen esdoornbomen niet zijn binnengewaaid. Wanneer er weinig gras in de weide staat, dienen de paarden voorzien te worden van voldoende hooi. Het is verstandig om de zaden regelmatig uit de wei te rapen en weg te gooien. Neem direct contact op met een dierenarts, bij een vermoeden van atypische myopathie. Paarden die vroegtijdig zijn gediagnosticeerd door een bloed- of urinetest kunnen worden behandeld met intensieve zorg. Zodra er echter ziekteverschijnselen aanwezig zijn, is atypische myopathie al ernstig. Bron: Horse&Hound