Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Verband tussen luchtzuigen en selenium gevonden

Algemeen
Advertisement
Onderzoekers van Kentucky Equine Research vonden en mogelijke relatie tussen het bijvoeren van selenium en luchtzuigen, wat gezien wordt als het meest voorkomende en meest lastige stalgebrek. €˜Luchtzuigen houdt in dat een paard zijn snijtanden op een voorwerp zet, dit kan bijvoorbeeld een houten omheining zijn of een muurtje in zijn stal. Daarna zuigt het paard lucht aan, hoorbaar door een soort knorrend geluid,' legt voedingsdeskundige Kathleen Crandell uit.

Onwenselijk gedrag

Stalgebreken zoals weven en luchtzuigen komt voor in zowel sportpaarden als in gezelschaps- en recreatiepaarden. Naast dat mensen dit gedrag niet graag zien, kan het ook schadelijk zijn voor de stal. Daarnaast kunnen de dieren door deze gedragingen gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals gebitsproblemen, schade aan gewrichten, gewichtsverlies en koliek. De exacte reden waarom paarden luchtzuigen is tot nog toe onbekend. Sommigen beweren dat het dwangmatige gedrag het resultaat is van een incompleet dieet of onvolledig vervulde management behoeften. Anderen zijn van mening dat het te maken heeft met verminderde antioxidantenniveaus of verhoogoede oxidatieve stress.

Sporenelementen en luchtzuigen

Doordat sporenelementen als selenium, zink, mangaan en koper het paardenlichaam beschermen tegen oxidatieve stress, besloot een groep wetenschappers te onderzoeken of deze een invloed hebben op luchtzuigen. Om dit te testen, namen wetenschappers bloed af bij paarden direct na het luchtzuigen en wanneer deze paarden rustten. Een controle groep, die geen geschiedenis heeft met luchtzuigen, werd ook getest. Vervolgens werden de monsters geanalyseerd op verschillende oxidatie niveaus.

€˜Lagere selenium concentratie'

€˜Resultaat van dit onderzoek is dat de selenium concentratie lager is in luchtzuigende paarden dan in de controlegroep, met de laagste concentratie wanneer de paarden aan het luchtzuigen waren,' vertelt Crandell.   Bron: Kentucky Equine Research Foto: Remco Veurink