Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Koliek: Dit kun je doen tot de dierenarts komt

Algemeen
Advertisement
Wanneer je vermoedt dat je paard koliek heeft, zul je zelden lang afwachten voordat je de dierenarts belt. Terwijl je wacht kun je alvast een aantal zaken regelen, zodat je het risico op bijkomende complicaties tot een minimum beperkt. De British Horse Society en de universiteit van Nottingham zetten een aantal tips op een rij.

Veilige omgeving

Wanneer je paard zichtbaar pijn lijdt, is het zaak hem in een veilige omgeving te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een stal met voldoende stro. Haal emmers en andere overbodige zaken uit de stal. Wanneer je besluit je paard naar de paddock of weide te brengen, doe dan een longeerlijn aan het halster. Zo kun je voldoende afstand nemen en verwondingen bij jezelf voorkomen als je paard onrustig is. In tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, maken liggen en/of rollen een koliekgeval niet erger.

Eigen veiligheid

Dit is wellicht een lastige, maar je eigen veiligheid gaat boven dat van je paard! Blijf dus uit de stal als je paard vanwege de pijn in paniek is. Je paard is zich in dat geval amper bewust van zijn omgeving en dat kan tot serieuze ongelukken leiden. Kies je ervoor om met je paard te gaan stappen, doe dit dan maar zo'n 15 tot 20 minuten. Langer wandelen of je paard laten draven doe je alleen wanneer je dierenarts dat adviseert. Wanneer je paard uitgeput raakt, heeft dat invloed op zijn herstel na een eventuele operatie. Dwing je paard niet te lopen wanneer het wil gaan liggen! Een paard dat koliek heeft en pijn heeft zal doorgaans niet eten of drinken, maar het is raadzaam om al het voer weg te halen uit de stal.

Dierenarts

Is je dierenarts niet bekend bij jou op stal? Vraag dan een stalgenoot bij de weg te gaan staan om je dierenarts op te wachten en de weg te wijzen. Denk alvast na over het transport van je paard. Wanneer hij naar de kliniek moet worden vervoerd, is het niet handig om je trailer vol te hebben staan met balen stro bijvoorbeeld. Iedere seconde telt in dit geval! Bedenk goed at een koliekoperatie veel geld kost. Het kan dus geen kwaad om alvast na te denken over de kosten en of je verzekering deze vergoedt. Het is raadzaam daarover na te denken als je paard nog gezond is. Wanneer je in paniek bent, neem je vaak andere beslissingen dan wanneer de stress nog niet de overhand heeft genomen. Bron: Horse & Hound / Hoefslag Foto: archief