Algemeen

foto: Remco Veurink (Foto: Remco Veurink)
  • aangepast 29 juni 2021 20:37

FEI legt sancties op aan drie endurance-atleten wegens dierenmishandeling

Het FEI Tribunaal heeft sancties opgelegd aan drie atleten in de endurancesport die beschuldigd werden van dierenmishandeling. De betrokken paardensporters ontvingen sancties bestaand uit een schorsing van 12 tot 30 maanden en een boete tussen de 4000 en 9000 Zwitserse Franken.

Al Wathba

In alle drie de gevallen werden paarden geschopt en geslagen om sneller te gaan op endurancewedstrijden in het afgelopen winterseizoen. Dit ondanks dat te zien was dat de paarden angstig en uitgeput waren. Een paard, Castlebar Nato, liep bij deze praktijken een beenbreuk op. Er kwam geen dierenarts om het paard op nette wijze te euthaniseren, maar de official gaf het paard op als 'kreupel' en haalde het paard zo snel mogelijk van het wedstrijdterrein. Beelden van de betreffende wedstrijd in Al Wathba zijn hier te zien. Castlebar Nato (nr. 89) komt ten val na ongeveer drie minuten. Ook de uitgeputte Songbird (nr. 32) is te zien op deze video.

Februari

De derde betrokken mishandeling is die van het paard Sarab in februari, een video daarvan is hier te zien.

Nieuw systeem

De organisatie Clean Endurance, zet zich in voor een paardvriendelijke endurancesport. Zij waarderen de voorstellen van de FEI om de sport te herstructureren. Echter verwachten zij dat, zo lang het klassement op snelheid is, de sport niet zal verbeteren. Clean Endurance heeft daarom een alternatief voorstel ingediend aan de FEI, gebaseerd op de systemen in Frankrijk en Zwitserland. Paarden worden dan gerangschikt op basis van hun snelheid en hun uiteindelijke hartslag. In hun ogen is dit simpele en bewezen systeem de enige optie om de sport om te buigen naar rijvaardigheid, horsemanship en paardenwelzijn.

Protesten indienen

Clean Endurance betreurt het dat het een reeks misbruikprotesten bij de FEI moest indienen om te voorkomen dat de atleten in kwestie ongestraft blijven; als de officials hun werk op de dag van de wedstrijd hadden gedaan, zou dit niet nodig zijn geweest. De organisatie vraagt daarom de FEI om de resultaten van officials te publiceren in hun openbare database, net zoals bij ruiters en paarden wordt gedaan. Clean Endurance is er van overtuigd dat de FEI dringend transparantie moet bieden over officials, als een eerste stap in dit ongetwijfeld lange en gecompliceerde verbeteringsproces. Bron: Clean Endurance Foto: Remco Veurink

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties