© DigiShots
© DigiShots

Hippische Monitor 2019: Groot draagvlak voor het houden van paarden

Algemeen
Advertisement
Er is een groot draagvlak voor het houden van paarden, het rijden van paarden en het sporten met paarden. Dat blijkt uit een representatieve enquíªte onder meer dan 2500 Nederlanders. De resultaten uit de enquíªte zijn verwerkt in de Hippische Monitor 2019 van HAS Hogeschool. De 8e uitgave van het rapport is gepresenteerd tijdens de FNRS Ondernemersdag op Horse Event.

Weinig kennis

Bijna de helft van de bevolking (43.5%) is positief betrokken bij de paardensport. De rest is te kenmerken als 'kritisch afzijdig'. Deze groep heeft geen mening over het houden van paarden en heeft er ook weinig kennis van. Volgens de samenstellers van de Hippische Monitor maakt de combinatie '˜geen mening' en '˜weinig interesse' dat deze groep gevoelig is voor de actiegroeperingen, organisaties en ook politieke partijen die zich negatief uitlaten over de paardensector. '˜Onbekend maakt dan snel onbemind'. 'De oplossing hiervoor is dat de sector proactief naar buiten moet treden,' concluderen de onderzoekers.

Publieke opinie

De Hippische Monitor is samengesteld uit verschillende onderzoeken die HAS Hogeschool jaarlijks in samenwerking met het Trendpanel Paard uitvoert en bijeenbrengt. De focus ligt dit jaar op de publieke opinie. Het publieke-opinie-onderzoek benadrukt ook het belang van welzijn. Nederland vindt het houden van paarden prima, zolang de paardensector het welzijn van paarden borgt. Zodra er incidenten naar buiten komen waarbij het welzijn van paarden in het gedrang komt, kan de publieke opinie gemakkelijk omslaan.

Onderzoeken

De volgende onderzoeken zijn in de Hippische Monitor bijeengebracht: - Onderzoek Publieke Opinie 2019, Trendpanel - Nationaal ruiteronderzoek 2019, HAS Hogeschool - Sportfocus 2019, INretail - Branchemonitor Paardenhouderij, ABAB Accountants en Adviseurs - Onderzoek Duurzaamheid, Eisma Horsemedia Je kunt de Hippische Monitor 2019 hier inzien. Bron: HAS Hogeschool Foto: archief Digishots