Ellen Kristina Hynne - Rom Tikka
Eventing - Cross Country - Military Boekelo 2016
© DigiShots
Ellen Kristina Hynne - Rom Tikka Eventing - Cross Country - Military Boekelo 2016 © DigiShots

Military Boekelo I Nationale titel en ticket voor Tokio op het spel

Algemeen
Advertisement
Van 9 tot en met 13 oktober wordt Military Boekelo verreden. Voor de Nederlandse ruiters staat niet alleen de nationale titel op het spel, maar ook een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Boekelo geldt als laatste wedstrijd van de FEI Nations Cup. In deze wedstrijdserie is nog een teamticket voor Tokio 2020 te verdienen.

Niet geplaatste landen

Om het zo begeerde startbewijs voor Tokio binnen te halen, moet TeamNL als beste nog niet voor de Olympische Spelen geplaatste land eindigen in de eindstand van de FEI Nations Cup. Grote concurrenten voor dit laatste team-ticket zijn Zwitserland en Belgií«. TeamNL heeft nu een kleine achterstand op Zwitserland en staat net voor Belgií«.

Olympische format

Het team van bondscoach Bettina Hoy zal in Boekelo dan ook een topprestatie neer moeten zetten. De CCI4*L landenwedstrijd van Boekelo wordt verreden volgens het zogenaamde Olympische format. Dat betekent dat de landenteams uit slechts drie in plaats van de gebruikelijke vier, combinaties bestaan. Bij het Olympische format is er geen schrapresultaat. Combinaties die in de cross worden uitgesloten, krijgen hiervoor extra strafpunten, maar mogen nog wel van start in het springen (mits hun paarden fit bevonden zijn uiteraard).

Nederlands team

Voor Nederland staan Tim Lips met Eclips (de nummer tien van de Wereldranglijst!), Raf Kooremans met Dimitri, Merel Blom met Ceda en Chiccolino en Andrew Heffernan met Gideon op de deelnemerslijst. Ook Ilonka Kluytmans, die in augustus van start ging op het Europees kampioenschap, heeft zich met Image of Roses aangemeld. De Nederlandse afvaardiging wordt gecompleteerd door Jordy Wilken met Burry Spirit en de KNHS Talententeamleden Nina de Haas met Cocu en Divine H.e en Janneke Boonzaaijer met Champ du Tailleur. Deze twee amazones maken hun debuut in Boekelo.

Speciale actie

Om de leden van TeamNL een extra hart onder de riem te steken heeft de organisatie een speciale actie bedacht. Iedereen die in het oranje komt, en een kaart koopt voor de zaterdag, kan dit ticket omruilen voor een passe-partout. Essentieel daarbij is wel dat de supporters in het oranje komen om op die manier heel Boekelo oranje te laten kleuren.

Buitenlandse combinaties

Naast de Nederlandse combinaties komen ook toppers uit andere landen naar Boekelo. Michael Jung en regerend Europees kampioene Ingrid Klimke komen vanuit Duitsland naar Nederlands bekendste eventingwedstrijd. Uit Frankrijk komen onder meer twee topruiters die al eerder wonnen in Boekelo, te weten Nicolas Touzaint (2006) en Thomas Carlile (2014). Verder ook ruiters uit Nieuw-Zeeland, de USA, Ierland, Brazilií«, Belgií«, Litouwen, Zwitserland, Zimbabwe, Frankrijk, Groot-Brittannií«, Japan en Australií«.

Programma

Woensdag 9 oktober is de veterinaire keuring, daarna moeten de definitieve teams bekend worden gemaakt. Donderdag 10 en vrijdag 11 oktober wordt de dressuur verreden. Zaterdag 12 oktober is de cross-country. Zondag 13 oktober staat de tweede veterinaire keuring op het programma en het afsluitende springen. Meer informatie is te vinden op: www.military-boekelo.nl Bron: KNHS Foto: Digishots