Afbeelding

Onderzoek wijst verband tussen ijzeroverschot en insulineresistentie uit

Verzorging Opvallend

Onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen verhoogde insulinewaardes en een overschot aan ijzer bij paarden. Paarden met verhoogde insulinewaardes lopen een hoger risico op aandoeningen als Cushing en hoefbevangenheid. Eleanor Kellon en Kathleen Gustafson, die de resultaten van hun onderzoek publiceerden in het ‘Open Veterinary Journal’, zien een ijzeroverschot als een voorbode van insuline-resistentie, maar ook als een neveneffect daarvan.

Advertisement

Onder de loep

De onderzoekers werkten samen met de Equine Cushing’s and Insulin Resistance Group, een instelling in de Verenigde Staten. Zij namen bestaande onderzoeken en gegevens van laboratoriums opnieuw onder de loep. Van 33 paarden waarbij insulineresistentie werd vastgesteld, gingen ze na wat de ijzerwaardes waren. Het bloed van alle onderzochte paarden bleek een overschot aan ferritine te bevatten, een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer bij de opslag in de lever en het beenmerg. Hoe ouder het paard, hoe hoger het gehalte aan ferritine. Paarden met insulineresistentie hadden automatisch een hoger ferritine-gehalte.

Meer risico’s

Kellon en Gustafson benadrukken dat een verhoogd ijzer-gehalte meer risico’s met zich meebrengt. “Verder onderzoek is nodig, maar met deze kennis kunnen we in de toekomst wellicht invloed uitoefenen op het risico dat paarden lopen op insulineresistentie.” Ook onderzoek bij mensen en andere dieren toont aan dat veel ijzer in het bloed vaak gepaard gaat met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2. 

Bron: horsetalk.co.nz