Afbeelding

Tom McEwen nog eerste CCI5* Pau: "Toledo was ongelooflijk"

Algemeen

adrotate group="120"

Tom McEwen blijft op de eerste plek staan na de cross van de 5* eventingwedstrijd in het Franse Pau. Hiermee houdt hij zijn plaatsing van na de dressuur vast. Hij stuurde zijn Toledo de Kerser bí­jna foutloos het parcours door: zij hadden enkel 0.8 strafpunten vanwege een tijdsoverschrijding.

Enthousiast

De Britse ruiter en zijn Toledo de Kerser maakten vorig jaar deel uit van het Britse team dat vorig jaar goud won op de Wereldruiterspelen. De combinatie kwam in Pau bijna foutloos door de cross en overschreed de tijd met enkel 2 seconden. Hierdoor voegen zij 0.8 strafpunten toe aan hun dressuurscore van 24.9. "Over het algemeen ben ik niet zo snel enthousiast over dingen, maar ik was het wel over deze ronde", vertelde hij aan H&H. "Toledo was ongelooflijk. Hij startte erg scherp en werd gaandeweg de rit alsmaar vloeiender en soepeler."

Ticket voor Tokio

Weet de combinatie deze ranking vast de houden, dan betekent dat goed nieuws. De 12-jarige hengst kwalificeerde zich voor de Europese Kampioenschappen afgelopen september maar raakte geblesseerd tijdens een val thuis. Hierdoor kon hij niet meedoen aan het EK. Deze wedstrijd in Pau is daarom een belangrijke stap in de richting van de Olympische Spelen voor de combinatie. "Ik zou op geen enkel ander paard willen zitten voor de wedstrijd van morgen", stelt McEwen.

Zagreb

Alexander Bragg en Zagreb stonden na de dressuurproef op een achtste plek met 28.8 strafpunten, maar werken zich na een foutloze cross omhoog naar de tweede plaats. Zij kwamen ruim drie seconden sneller dan de maximale eindtijd binnen. "Mijn paard was van de start tot de finish fantastisch", stelt Bragg. "Na het zien van de eerste paar ruiters had ik door dat we snel moesten zijn. Hij heeft niet de grootste pas in vergelijking tot zijn grootte maar hij heeft veel ervaring wat ons wel twee seconden per hindernis scheelt."

Quality Purdey

De Australische topper Chris Burton stuurde de 13-jarige merrie Quality Purdey naar een knappe derde plaats in het tussentijds klassement. Ook zij kregen twee tijdsfouten. Deze worden toegevoegd aan hun dressuurscore van 27.8 strafpunten. "Ik ben zo trots op haar, en ik heb zo veel geluk dat ik haar mag rijden", zei Burton. "Ze werd een beetje moe naarmate we richting de finish kwamen, maar dat zijn ze allemaal wel." De merrie brak vorig jaar in Aken een zogenaamd pedaalbot. "Tegen alle verwachtingen in maakte ze een comeback. Ze steelt mijn hart." Bron: Horse & Hound Foto: Archieffoto