Algemeen

Foto: archief
  • aangepast 29 juni 2021 20:06

Dierenactivisten doen aangifte vanwege 'misstanden' Paardenmarkt Hedel

De dierenwelzijnsinspecteurs van House of Animals Investigations, Eyes on Animals en 1037 Against Animal Cruelty doen aangifte vanwege misstanden tijdens de Paardenmarkt Hedel vandaag. De organisaties willen '˜het dierenleed stoppen'. 'Hedel 2019 was geen feest, maar een drama voor dieren,' aldus Animals Today.  Er zouden '˜massale wetsovertredingen' hebben plaatsgevonden. In Hedel vond de 300ste editie van de paardenmarkt plaats.

Naleving regels

Met eigen dierenartsen hebben inspectieteams de afgelopen nacht de paardenmarkt bezocht. Ze troffen zieke en gewonde paarden, stellen ze, en er zou sprake zijn van een totaal gebrek aan naleving van de Europese Transportwetgeving. De dierenwelzijnsorganisaties zien het liefst dat Hedel en de circa 100 andere paardenmarkten die jaarlijks gehouden worden in Nederland illegaal worden verklaard.

Geen controle

Volgens dierenactivisten arriveerden in Hedel rond middernacht honderden vrachtwagens vol paarden die in het donker te midden van kermisherrie werden uitgeladen. 'Er is geen paspoort- en chipcontrole van paarden, niemand registreert welk paard van wie is,' aldus Karen Soeters van House of Animals. 'Zo wordt op paardenmarkten al jarenlang bewust de wetshandhaving belemmerd. Als we verzoeken in te grijpen bij strafbare feiten, dan is opeens niemand de eigenaar. En, zoals ieder jaar, staan er wel watertanks '“ maar niemand geeft daadwerkelijk water aan de paarden.' Danií«l van den Berg van de organisatie van de paardenmarkt weerspreekt dat de dierenartsen hun werk niet konden doen. 'De dierenartsen hebben gewoon de controles kunnen uitvoeren,' stelt hij tegenover BD DeStem.

Diervriendelijke markt

Volgens Van den Berg is iedereen welkom op de paardenmarkt, ook mensen die zich niet in het concept kunnen vinden. 'Wij nemen alle maatregelen om er een diervriendelijke markt van te maken. Er is onbeperkt water en hooi en er zijn aanpassingen gedaan bij de kermis, zodat de dieren er minder last van hebben. Het geluidniveau is lager en iedereen werkt mee, omdat ze zich ervan bewust zijn dat we met levende dieren werken. De handel van paarden kan beter hier plaatsvinden dan ergens op het erf. Dus wat ons betreft: op naar de volgende 300 jaar.' Bron: Animals Today / BN DeStem / Hoefslag Foto: archief

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties