Veulen drinkt bij merrie op Lincom Stables
Veulen drinkt bij merrie op Lincom Stables Foto: Timo Martis

KWPN Vragenminuutje: Waarom is biest zo belangrijk voor een veulen? *video*

Algemeen
Advertisement
Het is erg belangrijk dat een veulen biest van de moeder binnen krijgt. In de gelinkte video legt Astrid Bos van Dierenkliniek Emmeloord uit waarom het zo belangrijk is dat een veulen dit zo snel mogelijk na de geboorte binnenkrijgt.

Waarom biest?

Veulens worden geboren zonder antistoffen en moeten de antistoffen binnen krijgen via de biest van de moeder. Dit is de eerste melk die gevormd wordt kort voor en/of nadat een zoogdier bevallen is. Het is vergelijkbaar met het colostrum bij mensen. De opname van de vloeistof is optimaal binnen de eerste acht uur na de geboorte en daarna neemt de opname van de antistoffen via de biest al af. Na 24 tot 36 uur is er geen opname van de antistoffen meer mogelijk voor het veulen.

Testen op antistoffen

Het is mogelijk om te testen of een veulen voldoende antistoffen heeft binnengekregen. Dit kan gedaan worden via een bloedtest. Het aantal antistoffen kan dan worden aangevuld via een plasma-infuus. Als een veulen te weinig antistoffen heeft is een veulen heel kwetsbaar en vatbaarder voor ziektes en dergelijken. Klink hier om de video te bekijken. Bron: KWPN Foto: Timo Martis