Raf Kooremans - Dimitri
Military Boekelo 2019
© DigiShots
Raf Kooremans - Dimitri Military Boekelo 2019 © DigiShots

50e editie Military Boekelo verschoven naar 2021

Algemeen
Advertisement
De 50e editie van Military Boekelo - Enschede gaat niet door. Het evenement stond gepland van 1 tot en met 4 oktober 2020. Het bestuur heeft dit besluit genomen na intensief overleg met vertegenwoordigers uit de nationale en internationale hippische sportwereld, haar medewerkers, founders en sponsoren. De jubileumeditie zal nu plaatsvinden van 7 tot 11 oktober 2021.

Zonder publiek

De mogelijkheid om de Military, eventueel zonder publiek, door te laten gaan, is tot het laatste moment overwogen. Het 4-sterren niveau waarop Military Boekelo '“ Enschede wordt verreden is van internationaal en Olympisch niveau en vraagt om een topsport-faciliteit en een infrastructuur waaraan geen concessies kunnen worden gedaan. Zonder publiek en het grotendeels ontbreken van financií«le ondersteuning is dit onmogelijk te realiseren. Bovendien vinden de organisatie en haar partners dat het past bij de eigen verantwoordelijkheid om in deze tijden de gezondheid van de samenleving voorop te stellen.

Knoop doorgehakt

'Sinds het begin van de coronacrisis is steeds gekeken welke opties er mogelijk waren om dit topsportevenement door te laten gaan. Alles is de revue gepasseerd. Zonder publiek en aangepaste maatregelen, alles,' aldus voorzitter Robert Zandstra. 'Wij hebben tot het kabinetsvoornemen voor evenementen bekend werd gemaakt, samen met de FEI gekeken of wij de wedstrijd door konden laten gaan. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. De Military draait om het samenbrengen van paarden en mensen in een omgeving waar topsport op de eerste plaats komt. Eerst de samenleving langzaam op de rit krijgen is nu uiterst belangrijk. Daarom gaan we niet doormodderen, maar stellen het voor een jaar uit. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.'

Goede gezondheid

Alle aandacht zal nu gaan naar het organiseren van de jubileumeditie in 2021. Dit kan doordat de vele trouwe sponsoren, founders en overheid zich achter het besluit scharen om het evenement te verplaatsen. Een Military met publiek en de inzet van vele vrijwilligers en organisaties is wat het evenement uniek maakt in de wereld. 'We hebben nu wat extra voorbereidingstijd en hopen om onze 50e verjaardag samen met de deelnemers, medewerkers, grondeigenaren, sponsoren en founders in goede gezondheid en groots te kunnen vieren,' aldus Zandstra.

Nederlands kampioenschap

Tijdens Military-Boekelo Enschede stond ook de Nederlandse titelstrijd voor de senioren op het spel. Daarnaast geldt Boekelo al jaren als het evenement waar de finale van de FEI Nations Cup eventing verreden wordt. Bron: KNHS